Search
Generic filters
Exact matches only

Larb Muang Moo – thaimat för tonårstjejen

0
Delningar
MAT

Larb Muang Moo – thaimat för tonårstjejen

Larb Muang Moo

Vad sjutton menar Anders med att Larb Muang Moo är mat för en tonårstjej? Jo det ska jag berätta och nu kanske någon blir provocerad. Järnbrist är enormt vanligt hos tjejer i tonåren och vegtrenden som råder just nu gör inte alls saken bättre.

Järn och järn

Jag tänker inte skriva en uppsats om järn men jag vill ändå påpeka ett par saker. Järn är enormt viktigt att få i sig i rätta mängder och järnbrist kan ge både en sämre kognitiv förmåga, trötthet och sämre immunförsvar. Det finns också studier som visar på att hjärnan utvecklas sämre om man lider av järnbrist.

Att få i sig järn är inte så lätt då biotillgängligheten inte är något vidare. Det finns två sorters järn: hemjärn och icke-hemjärn, där den första sorten har klart mycket bättre biotillgänglighet. Biotillgänglighet är andelen av ett näringsämne som du stoppar i dig i munnen som faktiskt tas upp av kroppen. En hel del rinner liksom bara igenom.

Hemjärn får man i sig från kött, inälvsmat och blod medan vegetabilier endast innehåller icke-hemjärn. Det är ett obestridligt faktum att vegetarianer i mycket högre grad lider av järnbrist än allätare och det ska man vara medveten om när man har en tonåring som är vegan eller vegetarian.

Personligen ser jag inte varför allt ska vara så förbaskat digitalt jämt. Man kan mycket väl dra ner på köttet ordentligt men jag ser ingen som helst anledning att avstå det helt. Har man problem med köttindustrin så kan man käka vilt eller kanske kött från en bonde som man kan ta på pulsen. En annan tanke är faktiskt att man kan äta sånt som ofta kasseras av köttindustrin: inälvsmat och blod. Då hjälper man till att minska svinnet och dessutom får man i sig ordentligt med järn.

Feeders och veg

Jag och Mia filar på en längre bloggserie där vi ifrågasätter den mediala hälso- och vegnormen. Ni får vänta lite längre på den men vår slutsats kan ni få redan nu, de som drabbas mest när familjer utan rejäl kunskap äter vegetariskt är barnen och tonårstjejerna. Det är vi helt överens om på Feeders. Det vi också är överens om är att många bör äta mer vegetariskt. Här hittar du vårt vegetariska arkiv.

Larb Muang Moo

Det här med terminologin när det gäller mat på främmande språk är knepigt. Larb, laab eller laap? Jag vet att jag har läst att det finns en viss skillnad men jag minns banne mig inte var jag hittade den texten. Mia har bloggat ett antal olika laab, t ex här och här.

Larb Muang Moo är en nordthailändsk rätt och den kan lagas på en massa olika sätt, men vanligt är att man använder inälvor och blod, så jag kör på det också, vildsvinskött, grislever och blod (hittade bara nötblod i affären men det ska nog egentligen vara grisblod). Här kommer alltså järnet in.

En liten grej bara. Normalt sett brukar det inte vara fisksås i de nordthailändska varianterna av laab men jag tycker det är gott så jag körde med det ändå.

Smaken och kryddblandningen

Varför säger jag att den här rätten är bra för tonårstjejen? Givetvis handlar det om att den innehåller en massa järn men också att maten är rejält kryddad och därför kamoufleras den blodiga smaken en hel del. Jag vet att vissa inte tycker om lever- och blodsmak, och visst, blodsmaken finns givetvis här också, det ska jag inte sticka under stol med, men jag tycker att den drunknar rejält i kryddorna.

Jag använde en färdig kryddblandning som jag köpt från fantastiska The Pepper Quest och jag rekommenderar verkligen att du använder den också. Vill du blanda kryddorna själv så går det att googla fram recept men tro inte att det bli bättre. Det går inte att nog hylla kryddorna från The Pepper Quest, absolut världsklass på allt.

Ingredienser

4 portioner

0,5 dl neutral olja
10 vitlöksklyftor, krossade med sidan av en kniv
300 g fläskkött (gärna vildsvin), strimlat
300 gris- eller nötlever, fint hackad
2 dl blod
3 msk larb-kryddblandning, köpt eller hemgjord
1-2 dl hackad koriander
1 tsk fisksås
salt för avsmakning

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna eller wok och lägg ner vitlöksklyftorna. Fräs/fritera dem tills de är vackert gyllene och ta sedan upp dem med en hålslev. Spara oljan i pannan!
  2. Fräs fläskköttet snabbt och hett i oljan tills det får lite yta och ös sedan ner den hackade levern och rör omkring hela tiden. Levern kommer liksom sprida ut sig på köttets ytor.
  3. Häll på blodet och kasta ner kryddorna och låt puttra snabbt under omrörning tills allt ser lite rett ut.
  4. Avsluta med att röra ner koriander och fisksås och smaka av med salt.
  5. Toppa med den stekta vitlöken och kanske lite skivad chili och servera med thailändskt ”sticky rice”. Självklart dricker du Singha till maten.