Search
Generic filters
Exact matches only

Valthornssnäckor med fänkålsaioli och längtan till Frankrike

0
Delningar
MAT

Valthornssnäckor med fänkålsaioli och längtan till Frankrike

Vad är det med Sverige och hårdfokuset på mest bara hummer, räkor och nån enstaka kräfta när det ska serveras lyx från havet? Jodå, visst kan vi beställa en skål med blåmusslor i vin också eller några ostron med champagne till. Men sen är det fasen stopp. Varför då? Det finns så himla mycket annat gott om man bara går utanför det vanliga formatet. Step out of the box, säger jag nu på ert språk, alla ni tusentals konsulter vid era identiska skaldjursfat!

Jag tycker så mycket om hur det är i t ex Frankrike. Där ett skaldjursfat kan överraska! Där man får diverse snäckor och musslor och en och annan sjöborre eller tom sjöpung. Eller ännu bättre i Japan eller på Azorerna där man kanske inte ens begriper vad som serveras – men det är gott! Och roligt!

Godsaker från havet

Fast nu är jag ju inte i Frankrike. Jag är i Uppsala. Men tom i Uppsala finns fiskhandlare med ambitioner.

Den som har lyxen att ha tillgång till en bra fiskhandel kan med fördel fråga vad de råkar ha för nåt kul inne som inte är det allra vanligaste, och sen bara köpa vad de rekommenderar. De kan säkert tipsa om tillagning och annars går det alltid att googla fram recept. Och har de inget kul inne, be dem göra nånting åt saken! Jag brukar köpa musslor av olika sort, bläckfisk, tång, sjöborrar, långhalsar och valthornssnäckor. Och egentligen vad tusan som helst som råkar finnas!

De ser ju likadana ut före och efter kokning. Men det här är i vilket fall före

Valthornssnäckor är lätta att tycka om! Enkla att tillaga, inte alls dyra, och de har en mild och fin smak. Konsistensen är trevligt tuggig men inte alls seg, förutsatt att man inte överkokar dem. Somriga smaker passar fint till, och eftersom jag just nu drömmer om sommar i södra Frankrike så är det ditåt smaken får luta här. Rundan förbi fiskaffären blev till valthornssnäckor med fänkålsaioli smaksatt med apelsin, chili och vitlök.

Ingredienser

4 portioner

1 kg valthornssnäckor eller valfri mängd

Fänkålsaioli

2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
Rasp av en halv citron, eller 1/4 apelsin
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
1/2 msk fänkålsfrön
1/2 tsk harissa
1/2 tsk salt
2 msk hackad spansk körvel, vanlig körvel eller fänkålsdill

Gör så här

  1. I inlägget Koreansk sallad på valthornssnäckor finns instruktioner för kokningen av valthornssnäckorna. Jag brukar rensa dem så att bara den goda muskeln är kvar och därefter proppa in dem i skalet igen för att de ska bli roligare att servera. Eller så serverar jag köttet för sig men med några skal till som på bilden, för på nåt vis måste de snygga skalen vara med vid serveringen.
  2. Rosta fänkålsfröna i het stekpanna utan olja en minut eller två. De ska dofta lätt och inte brännas. Stöt dem fint i en mortel.
  3. Vispa ihop äggulor, vinäger, valfritt citrusrasp, riven vitlök och salt. Vispa ner oljan lite i taget så att det inte skär sig, först några droppar och sen ökande. Se till att oljan innan är ivispad innan du häller i mer.
  4. Smaka av med fänkål, harissa, salt och peppar. Och med smaka av menar jag inte bara ös i allt, utan ha i lite och provsmaka. Ha i lite mer och provsmaka igen tills du blir nöjd. Det är så olika hur smakrika kryddor man har och vad man själv tycker blir gott. Rör sen i ett par matskedar hackad körvel eller fänkålsdill. Låt stå nån timme så smakerna blommar ut och ät sen till valthornssnäckorna.

Fler recept med valthornssnäcka