Search
Generic filters
Exact matches only

Ema datshi, bhutanesisk chili med ost

0
Delningar
MAT

Ema datshi, bhutanesisk chili med ost

Vi har snö i Uppsala! Glåmiga rödnästa stadsbor släpar sig uppför Carolinabacken likt bergsbestigare. Kanske inte lika lyckliga som bhutaneser men absolut i lika bitande kallt klimat. Känns det som. Då behövs värmande mat. Här har jag försökt mig på en rätt som heter ema datshi, som råkar vara lite av Bhutans nationalrätt. Det är en gryta som består av en massa chili med ost helt enkelt. Ema datshi kan ätas som huvudrätt med ris, gärna rött, eller serveras som en av flera rätter.

Egentligen är det en variant av en ostchili som verkar finnas i flera länder i regionen, med lite olika råvaror och tillagningssätt. Jag har tidigare gjort denna nepalesiska färskost med chili (chhurpi ko achar) som också hör dit. Den här varianten från Bhutan är mer soppliknande och mindre tomatig.

Hur smakar ost från Bhutan?

Ja, inte vet jag hur bhutanesisk ost smakar. Jag har läst en massa fantasifulla förslag men utifrån hur smaken beskrivs och vilka sorters ost som andra använt i sina recept gjorde jag min egen blandning efter bästa förmåga – och några testlagningar. Feta eller vitost ger både smak och bra krämig såsighet och vällagrad gruyère blir fint för att vässa smaken. Jag har även testat med en del kvarg, twarog, panir eller liknande färskost som en del av blandingen och det funkar ganska bra men har en tendens till kvarvarande grynighet. Mitt förslag på sorter behöver inte följas, men bäst fungerar ost som smälter utan att tråda sig. Mozzarella t ex blir bara skit i den här rätten.

Blandad ost, redo att hällas i grytan

Ostens roll här är att ge en fyllig smak, sälta och krämighet till såsen. Plus, viktigt, att mildra all jäkla helveteshet chili och göra den ätlig. Soppan är inte bara ätlig så klart, den är jättegod! Men den vore helt enkelt för het utan den lena osten som en mjuk brandfilt över lavan.

Rött ris förresten, som jag serverar till, är vanligt i Bhutan och de andra länderna i regionen. Det är riktigt gott och har en trevlig nötig smak. Det finns att få tag på lite här och där i butiker numer, både asiatiska butiker och faktiskt även de stora kedjorna. Gissningsvis går det även bra att nätköpa.

En massa grön chili

Jag har googlat massvis men inte utgått ifrån nåt särskilt recept här utan experimenterat loss. En liten bit från ett recept, en till från ett annat. Men den som är nyfiken kan t ex läsa detta recept och denna video.

Ingredienser

4 portioner

200 g fetaost eller vitost
100 g riven vällagrad Gruyère
10 heta gröna chili, t ex jalapeno
3 msk smör
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 tomat
1 grön paprika
4 dl hett vatten
2 salladslökar
Salt efter smak

Ostblandningen är ungefärlig och mitt förslag på sorter behöver inte följas. Men bäst fungerar ost som smälter utan att tråda sig.

Hettan avgörs av hur stark chilin är och hur mycket du använder. Gå hellre efter egen smak än min, men det här är meningen att vara en tokhet rätt. Den som är känslig gör klokt i att blanda med grön paprika.

Gör så här

  1. Skär rödlök och chili i långa strimlor. Chilin ska rensas från kärnhus, annars blir det för hett. Strimla tomaten. Hacka vitlöken fint.
  2. Hetta upp ungefär två matskedar smör i en panna och lägg i löken. Låt puttra på låg värme tills löken mjuknat lite men inte fått färg. Tillsätt chili, tomat och vitlök och låt puttra på låg värme under lock tills chilin mjuknat men inte börjat gå sönder, runt tio minuter. Rör om då och då. Tillsätt därefter tre deciliter hett vatten och väldigt försiktigt med salt. Låt koka några minuter till.
  3. Tillsätt salladslök i strimor, en matsked smör, och häll därefter i osten smulad och grovriven. Låt småputtra försiktigt i några minuter med locket på så osten smälter. Håll inte på och rör och greja. När osten verkar har smält helt, ta av locket och rör varsamt tills osten blandats ut med spadet och det hela blir mjölkigt såsigt. I detta skede går det bra att lite i taget blanda ut med mer hett vatten till önskad såsighet. Smaka av med salt.
  4. Servera till ris, gärna rött ris. Endast det är jättegott, men servera gärna några fler rätter från Bhutan eller Nepal samtidigt om det finns utrymme.

Ema datshi färdig att ätas