Search
Generic filters
Exact matches only

Booyah – smakrik köttgryta från amerikanska mellanvästern

1
Delningar
MAT

Booyah – smakrik köttgryta från amerikanska mellanvästern

Booyah

Här kommer ett perfekt långkok för en kylig söndag i november och du får dessutom riktigt många bra matlådor att fresta kollegorna med. Booyah är en sån där rejäl köttgryta som passar i höstmörkret när man tröttnat lite på kalops, pepparrotskött och björngrytor. Läs mer om Booyah här.

Potatis i Booyah

I Booyah kokar man med allt och det är så klart gott men jag tycker att det är problematiskt i frysen. Jag vet att mindre sofistikerade individer tycker att det är lugnt att frysa potatis, men jag gör det inte. En del är att de blir blöta och äckliga i konsistensen och en annan del av problemet är att de dessutom börjar smaka sött på ett äckligt vis. Vill ni frysa grytan så föreslår jag att ni skippar att lägga i potatisen, den kan du koka i grytan nästa gång du värmer upp den.

Kålrot finns också i grytan men det tycker inte jag alls är lika känslig att frysa. Men tycker ni det så gör för all del lika som med potatisen.

Jag skriver receptet för att allt lassas ner på en gång men jag räknar med att du är listig nog för att klara att fatta ett vettigt beslut om du t ex vill äta hälften en annan gång.

Buljong till Booyah

Receptet är skrivet för att man själv gör en kycklingbuljong och jag har därför lagt med en hel kyckling där. Jag skär ut brösten och benar ur låren. Benen och vingarna använder jag för buljongen. Det här är inget som går att misslyckas med så kör på med det. Att stycka är roligt!

Grytor, grytor och grytor

Vi är hemskt förtjusta i grytor på Feeders och det blir rätt uppenbart när man kollar vårt gryt-arkiv. Vi har allt från peruansk oxsvans, currys från en massa länder, italiensk kaningryta, bläckfiskgrytor och vanlig husmanskost som t ex pepparrotskött och sjömansbiff.

 

Ingredienser

10 portioner

Buljong

ben från en hel kyckling (se ovan)
1 liter vatten
1 morot, slantad
1 gul lök, skuren i klyftor
1 lagerblad

Grytan

1 kg nöt- eller viltkött, t ex nog, fransyska, rulle, ytterlår, högrev
kött från en hel kyckling, grovt skuret (se ovan)
1 msk neutral olja
2 gula lökar, grovt hackade
3 selleristjälkar, slantade
2 burkar tomater av bästa sort
buljongen från ovan eller 0,5 liter köpt kycklingbuljong
2 lagerblad
0,5 liter strimlad vitkål
200 g kålrot
0,5 kg fast potatis
2 stora morötter, skurna grovt
salt och svartpeppar
citronsaft för avsmakning
1,5 dl frysta ärtor

Gör så här

Buljongen

  1. Lägg ner alla ingredienser och koka försiktigt under lock i en timma.
  2. Sila av buljongen och reducera ner den till en halvliter.

Grytan

  1. Stek fin yta på köttet (både nöt/vilt och kycklingköttet) i olja i en stekpanna.
  2. Lägg ner nöt-/viltkött, gul lök, selleri, tomat och två lagerblad i en gryta och koka upp. Låt upp och koka under lock tills köttet precis börjar bli mört och saftigt. Det kan ta allt ifrån en till tre timmar beroende på vad du har valt för kött.
  3. Lägg sedan ner vitkål, kålrot, potatis och kycklingköttet och låt det koka med i grytan tills kycklingen är mör och fin och potatisen och kålroten är färdigkokt. Anledningen till att jag inte lägger i kycklingköttet tillsammans med det andra köttet i början är att kycklingen kommer koka sönder helt om du blir tvungen att koka den i tre timmar.
  4. Smaka av grytan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  5. Servera med lätt uppkokta ärtor och en stor kall öl.