Search
Generic filters
Exact matches only

Puta, bovetenudlar från Bhutan

0
Delningar
MAT

Puta, bovetenudlar från Bhutan

En av mina absoluta favoriträtter i Japan var soba, kalla bovetenudlar som ofta serveras i bambukorg och doppas i en god sås av bl a dashi, soja och salladslök, gärna med rostad nori på. En väldigt enkel men helt fantastiskt smaklig rätt! Puta, bhutanesiska bovetenudlar, är en helt annan men ändå likartad rätt. Enkel som tusan och med salladslök, men varm och med helt annan smak.

Soba, japanska bovetenudlar

Jag valde att laga den här bhutanesiska rätten med soba. Soba är japanska bovetenudlar som i handeln oftast även innehåller vetemjöl, helt enkelt därför att jag inte fick tag på de bhutanesiska. Plus att smaken ändå ska vara likvärdig. Soba finns i välsorterade butiker hos de stora kedjorna numer, och annars hittas de i asiatiska butiker. Men det är ju synd att det inte finns nudlar av rent bovete att köpa, inte minst för alla som måste äta glutenfritt (här finns förresten en massa glutenfria recept från Feeders).

Särskilt om man serverar rätten som den är, utan en massa andra rätter, så är det gott att vända i några snabbt ihopstekta ägg precis innan servering. Eller nån ost man gillar! Att ha ost och chili i mest allt verkar vara en röd tråd i bhutanesisk matkultur.

En rejäl skål nudlar av de fyra receptet ger

Det går också jättebra att skala ner receptet ifall man är färre än fyra som ska äta, eller ifall man äter fler rätter till. Jag skulle halvera receptet om jag hade nån soppa eller gryta till. Och det är inte särskilt kinkigt med exakta mått för jag rekommenderar ändå att man justerar mängden kryddor efter egen preferens.

Jag har tagit stöd i flera texter om bhutanesisk mat, bl a denna och även denna video.

Ingredienser

4 portioner

300 g bovetenudlar, t ex soba
1 tsk rött chilipulver, valfri hetta
1-2 krm sichuanpeppar, helst av sorten timut/timur/thingay
2 msk senapsolja, eller valfri annan
1/2 tsk salt
4 salladslökar

Valfritt: Äggröra på 4-6 ägg

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt instruktion på förpackningen. Spola av i kallt vatten och låt rinna av.
  2. Dela salladslökarna i en övervägande vit del och en grön. Hacka dem var för sig.
  3. Hetta upp oljan i en panna. Stek det vita lökhacket under omrörning nån minut och tillsätt sen chili och mortelstött sichuanpeppar. Mängden kryddor avgörs delvis av hur kraftigt kryddorna smakar, så provsmaka gärna själva kryddan innan den åker i maten. Låt fräsa nån minut tills det doftar.
  4. Vänd i nudlarna, salta och rör runt ordentligt medan de hettas upp under nån minut. Vänd sen i det gröna lökhacket. Den som vill göra rätten matigare kan röra i äggröra på några ägg som stekts separat och precis hunnit stelna till. Smaka av med salt. Servera direkt, gärna med någon såsig rätt som bhutanesisk ema datshi, ostchili, och en gurksallad vid sidan.