Search
Generic filters
Exact matches only

Macka med chilifläsk, jordnötssås och gurksallad

4
Delningar
MAT

Macka med chilifläsk, jordnötssås och gurksallad

Macka med chilifläsk, bara så jäkla gott! Plus lätt att lyckas med. Och inte är det särskilt mycket arbete heller, mest en del väntan som man måste planera för. Att montera ihop det hela efter förberedelserna går supersnabbt. Anledningen till att receptet kanske ser lite långt ut är bara att mackan innehåller fläsk, bröd, jordnötssås och gurksallad, och alla är liksom ett litet recept i sig. Men därför ska jag inte låta inledningen ta för mycket utrymme.

Pav, indiskt bröd som är perfekt för fyllda mackor!

Brödet jag använder till mackan är indiskt pav som jag annars använder till den fenomenalt goda indiska potatisburgaren vada pav, ett bröd som är lätt att lyckas med och enkelt att bryta i snygga portionsbitar. Det går så klart fint att använda annat bröd, tom köpta hamburgerbröd om man vill göra det enkelt för sig.

Jag fick för mig att smaksätta brödet lätt med banan för att haka i jordnötssmöret. (Och för att mota tristessen av att baka exakt samma bröd ännu en gång.) En trevlig smakbrytning! Du kan göra som jag eller inte.

Fläska in en sån här i munnen!

Här hittar du en massa fler mackor från oss. Och Följ oss gärna på insta, @feeders.se för ännu mer mat!

Ingredienser

8 mackor

Stekt sidfläsk

800 g färsk fläsksida

1 liter vatten
1 msk socker
1/2 dl salt
2 tsk helt fänkålsfrö
2 stjärnanis
1 msk koreanska chiliflingor

1 msk gochujang eller annan chilisås
1 msk fisksås
1 vitlöksklyfta, riven

Bullar: Pav med banan

2 dl ljummen mjölk
1 väl mogen banan
1/4 förpackning jäst
1 ägg
7 dl vetemjöl
2/3 tsk salt
2 msk smör

Eller gör bara vanliga pav utan banan!

Asiatisk gurksallad

2 gurkor
2 dl risvinäger
4 msk socker
2 krm salt
6 skivor färsk ingefära
6 kryddnejlikor

Jordnötssås

5 msk jordnötssmör av god kvalitet
3 msk gochujang
1 tsk fisksås eller soja
1 tsk sesamolja
2 krm socker
Vatten efter behov

Macka

8 skivor fläsk
8 bitar pav
Jordnötssås
Asiatisk gurksallad
3 salladslökar
3 gröna heta chilifrukter
Färsk koriander eller liknande kryddört

Gör så här

Stekt fläsk

  1. Först ska fläsksidan ligga i saltlag, därefter stekas i ugn för att sen kallna helt. När den är kall skärs den i centimetertjocka skivor och steks till fin yta, innan den slutligen smaksätts med sås som skivorna rörs runt i.
  2. Rosta kryddorna lätt i het torr panna. Koka upp tre dl vatten med de rostade kryddorna och chiliflagor, salt och socker. Häll över saltlagen med kryddorna i en stor bunke och tillsätt resten av vattnet kallt. Lägg i fläsket. Beroende på hur köttbiten är formad kan den vara mer eller mindre bökig att klämma i en skål. Det är bara att skära till den som det passar, men ha i huvudet att du ska lyckas skära till skivor sen som någorlunda passar i runda bullar. Ställ på en annan skål så fläsket håller sig under ytan, plasta in hela alltet och låt stå kallt runt tolv timmar. Vänd gärna köttet en gång eller två under tiden så att saltlagen kommer åt alla delar av fläsket ordentligt.
  3. Ta upp fläsket och låt det rinna av ordentligt. Torka av ytan och linda in fläsket i en stor bit aluminiumfolie, ungefär som när man slår in en present ordentligt. Tanken med paketkrånglet är att bevara fläsket ordentligt saftigt. Lägg paketet i en ugnsform och låt baka i ugnen på 140 grader i ett två timmar. Ta sen ut och låt köttet svalna med foliet kvar. Ställ in i kylskåpet ett par timmar. Köttet ska bli helt kallt.
  4. Ta bort stekfolien och skär köttet i skivor om ungefär 1,5 cm tjocklek. Det blir nån snutt över, men frestas inte att skära skivorna tjockare. Hit kan köttet förberedas, men själva stekningen ska göras precis innan mackan ska monteras.
  5. Hetta upp en panna så den blir ordentligt het. Stek köttskivorna på båda sidor så de får fin färg. Blanda gochujang, fisksås och riven vitlök. Pensla det sen över köttet på båda sidoroch häll det sista över, och vänd runt fläskskivorna i pannan så de blir någorlunda jämnt täckta. Stek lite till tills ytan är fin. Men överstek inte köttet så det förlorar sin saftighet eller chilin bränns.

Fläsket redo för ugnen

Bullar: Pav med banan

Metod som i receptet för indiska brödet pav, men inled att mosa bananen ordentligt och blanda den med mjölken.

Asiatisk gurksallad

Koka upp risvinäger, socker, salt, ingefära och nejlikor. Låt lagen svalna. Skiva gurkan fint. Häll den rumsvarma lagen över grönsakerna och vänd runt dem så att alla får lag på sig. Låt stå ett tag, gärna minst en timme. Vänd runt gurkan nån gång ibland.

Jordnötssås

Blanda alla ingredienser och späd med hett vatten till önskad konsistens. Höfta, det går fasen ändå inte att mäta upp jordnötssmör i ett decilitermått! Såsen ska bli enkelt bredbar men inte rinnande. Låt stå en halvtimme. Smaka om du är nöjd, annars kan du justera smaken med mer av de ingredienser du önskar.

Dags att montera mackorna

Macka med chilifläsk

  1. Skär brödet som hamburgerbröd. Om du vill kan du rosta dem i en stekpanna. Det blir gott men är inte alls nödvändigt. Vill du ha värmen men minimera krångel så mikrar du eller låter dem värmas lite i ugnen.
  2. Skiva salladslök och hacka chilifrukter. Bred ett tjockt lager jordnötssås på undersidan av brödet. Lägg på ett lager avrunnen gurka och sen salladslök och chili efter smak.
  3. Lägg på en skiva stekt fläsk.
  4. Grovhacka koriander eller annan kryddört och lägg på.
  5. Bred lite jordnötssås på snittytan av det övre brödlocket och lägg det sen överst på mackan.

Mer mer mer!