Search
Generic filters
Exact matches only

Nepalesisk färskost med chili (chhurpi ko achar)

1
Delningar
MAT

Nepalesisk färskost med chili (chhurpi ko achar)

Här har jag försökt mig på en rätt som heter chhurpi ko achar. Det är en chilihet tomatsås med färskost, tydligen en enormt populär rätt i Nepal. Den kan ätas som huvudrätt med ris eller serverkas som en av flera rätter.

Det jävliga med mat man aldrig smakat gjord på ingredienser man inte ens sett i verkligheten är att det är omöjligt att veta vad det är för smaker man försöker åstadkomma i sitt lilla Uppsalakök. I såna lägen försöker jag läsa så mycket jag kan om rätten för att liksom ringa in nån sorts kärna i det hela ändå.

Hur fasen smakar chhurpi?

Chhurpi t ex, den nepalesiska jakosten, har jag läst mig till finns i två huvudsakliga varianter. Den ena hårdlagrad och hemskt speciell i smaken. Den andra färsk och ibland tom tillverkad av alldeles vanlig komjölk på ett vis som liknar hur ricotta görs.

Den senare är ju betydligt lättare att föreställa sig och det är den sorten som ingår i det här receptet. Däremot är googlandet lite oklart kring vilken syrlighet osten ska ha. Jag har testat att laga rätten med både hemgjord ostmassa liknande panir, som jag smulat istället för skurit i kuber, och med den polska kvargen twarog. Gott oavsett men lite olika karaktär. Fast det bör vara grovkornig kvarg man använder då. Sån där väldigt slät krämig kvarg tycker jag funkar sådär. Och själv föredrar jag dessutom en fetare variant än sån där hälsoångest-kvarg.

Köp senapsolja!

I originalreceptet till den här rätten används senapsolja. Det finns billigt i mest varenda orientaffär så jag skulle rekommendera att köpa en flaska. Men annars funkar vanlig neutral matolja, även om det inte smakar fullt lika nepalesiskt då.

Om du inte vet vad du ska göra av resten av din senapsolja så föreslår jag momo, jättegoda nepalesiska dumplings, eller nån indisk mat.

Receptet jag använt här kommer från denna sida. Jag har läst och jämfört en massa recept, men fastnade för detta eftersom det skiljer sig ganska mycket från den bhutanesiska variant av samma rätt jag också lagat.

Ingredienser

2 till huvudrätt, 4 till sidorätt

2,5 dl kvarg, twarog, panir eller liknande färskost
2 tomater
2 lökar
4 heta gröna chili, t ex jalapeno
1 krm gurkmeja
4 msk senapsolja
Salt efter smak

Gör så här

  1. Hacka lök och tomat. Hacka chilifrukterna fint.
  2. Hetta upp senapsolja i en liten panna. Häll i löken och stek den på strax över medelvärme under omrörning, tills den mjuknar lite och blir lätt transparent. Jag stekte kanske en kvart men längre skadar knappast.
  3. Tillsätt gurkmejan och nästan direkt därefter tomat och chili. Stek under omrörning tills det blir såsigt, kanske en kvart även här. Men alltså, det beror ju delvis på hur mycket tålamod man har. Det går helt klart att öka på temepraturen och steka både lök och resten kortare tid, samtidigt som jag tror det blir ännu lite godare om man istället förlänger stektiden.
  4. När du är nöjd med chilisåsen, tillsätt kvarg och ganska mycket salt. rör runt och låt småputtra några minuter till tills allt är genomvarmt. Servera med bara ris eller som en del av en större måltid.