Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad citronlök

0
Delningar
MAT

Grillad citronlök

Visst är ni trötta på jäkla picklad rödlök? Grillad citronlök är ett roligare alternativ, en grönsaksrätt som är ett superenkelt och gott grilltillbehör! Nästan fånigt att blogga det här eftersom det är så simpelt, men jag vill liksom sprida storheten. Smaken är sötsyrlig och passar fint till kyckling, fisk och allt lite fetare som kan behöva kontrast och fräschör. Och färg! Snyggt gult och rosa blir det.

Det här är nåt mellanting mellan inlagd lök och grönsakstillbehör. Vill du dra mer åt det inlagda hållet tar du i extra med citron och salt. Vill du istället dra åt grönsakshållet är du mer varsam på handen, och planerar för att mer lök går åt när du serverar. Den som vill kan så klart välja andra kryddor. Om man t ex har i en massa strimlad färsk chili och sen oregano eller koriander mot slutet så går smaken från grekisk känsla till sydamerikansk.

Men… vem grillar i november? Jag! Varför inte? Ärligt talat är det lite extra mysigt med matlagning över eld när det är kallt, blött och ruggigt ute. Det här funkar förresten fint även på utflykt. Ta med allt färdigt i en burk bara, och stek över lägerelden bredvid pinnbröd och annat.

Och den här lilla rätten går så klart bra att göra även på spisen. Men det blir faktiskt inte riktigt samma sak.

Ingredienser

6 portioner

3 rödlökar
1 citron
4 färska lagerblad (eller torkade, eller annan krydda)
2 msk olivolja
2 tsk salt
Salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

Skär rödlöken i antingen tunna klyftor eller ringar. Klyftor är enklast för de tar inte sån förbannad plats. Tvätta citronen ordentligt. Halvera och pressa juicen ur den ena halvan. Häll juicen över löken. Frestas inte att lägga ner hela skivor nu, för det blir lätt beskt om det står och drar. Häll även över olivoljan. Salta med en tesked och peppra generöst. Knöla ihop lagerblad eller annan färsk ört i handen så smaken lätt hittar ut. Blanda även dem med löken. Låt stå under några timmar. Löken blir sladdrig och vätskar sig lite.

Sätt en stekpanna på grillen. Häll i lök, citron och allt och stek jättehett under omrörning några minuter tills du är nöjd. Salta och peppra mer efter smak. Skär den halva av citronen som är kvar i tunna skivor och vänd ner. Servera som tillbehör till grillat, t ex grillad halv vildsvinskulting. Det finns fler bra rätter för oss som grillar hela året på Feeders samlingssida för grillat.