Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad halv vildsvinskulting

0
Delningar
MAT

Grillad halv vildsvinskulting

Att se solnedgången i skogen, komma hem med en halv egenjagad vildsvinskulting, och sen smälta upplevelsen (åh snälla, läs om min underbara jaktupplevelse här!) medan man ser solen gå upp. Det är en väldigt bra uppladdning inför att grilla en halv gris. Och att grilla en halv gris är en väldigt bra hantering av endast tre timmars sömn.

Självklart är det ett jäkla slös att slänga en halv vildsvinskulting på grillen utan ett gäng festdeltagare som står bredvid och väntar. Men jag läste Asterix som liten och har gått ett helt liv och drömt om att få slänga en gris på grillen, och när ska man egentligen förverkliga sina drömmar? ”Sen”?

Stor grill och tacksam publik

Den här kultingen var ju alldeles för stor för att rymmas på min klotgrill. Och jag ville inte heller dela den, eftersom Asterix… Men så kom jag på att det faktiskt finns en sån där stor rackarns fast grill ute på den gemensamma gården i området där jag bor. Jag har grillat där några gånger tidigare, korv åt ungarna och alla kompisar mitt i vintern bl a, så de ska slippa krångla av och på vinterkläderna bara för att det är dags att äta. Perfekt för att slänga på en halv gris en skön sommardag!


Att stå utomhus på gården och småprata med nyfikna ungar. Jag älskar det! En chans att prata av mig om jakten och mat och annat, och samtidigt få lite koll på ungarna här på gården. Det är som ett maskhål till barndomen, till gårdsfester där jag var en i klasen nyfikna ungar vid grill och grytor. Den som ville smaka på allt! (Jadå, jag lät så klart ungarna här smaka av köttet.)

Det finns ingen bättre mat!

En lätt röksmak ville jag ha på min vildsvinskulting. Inte för att den ska smaka rökt utan bara för att förstärka smaken och känslan av grillat. Till det valde jag syrenträ eftersom den är mild och fin (och jag nyligen råkat släpa med en lös gren hem efter en kvällspromenad med familjen).

Jag valde att servera min vildsvinskulting med så himla god grillad färskpotatis. En massa backtimjan från uppströms Fyrisån och några salviablad som lades i mot slutet. Sorten Chérie är en väldigt god potatis och den jag använde var odlad av min mamma. Jag gjorde också gräddstuvade toppmurklor från samma trakter där grisen sköts, inlagda nypon (recept i inlägget rökt lättgravat reninnanlår), och målla som ogräsväxt i min trädgård. De följande dagarna blev det ett par till middagar från den välmatade lilla galten, bl a denna goda vildsvinsmiddag med gräddstuvade gråärter.

Blev det gott då? Åh himmel! Smaken på detta kött!! Tänk dig det finaste mest smakrika fläsk du smakat, mjukt och milt men väldigt fylligt och med en lätt ton av vilt, av skogsmark liksom. Saftigt och mjukt tuggigt på bästa vis med fin smakrik yta. Och därtill hyperlokala tillbehör och kryddat med rörda tårar efter en av mitt livs bästa upplevelser.

Och följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!

Ingredienser

En halv vildsvinskulting (eller tamgris), min vägde 4 kg vilket innebar ungefär 2,5 kg kött
2 msk salt
En näve färsk backtimjan (eller annan ört så klart)
Nymalen svartpeppar efter smak
Rökspån av valfri sort, jag valde syren

Att pensla med

2 dl god fläsk- eller annan buljong, inte för salt
1 dl äppelcidervinäger
2 msk ketchup
2 tsk japansk soja
1/2 tsk finstött fänkålsfrö
1 rejäl nypa råsocker
1 dl neutral matolja, jag använde rapsolja
Några drag nymald svartpeppar

Övriga tillbehör

En bra termometer
Ett lock till klotgrill, långpanna eller liknande
En nyfiken publik att småprata med medan du håller koll på köttet

Serveringsförslag

Gör så här

Min halva kulting vägde ungefär 4 kg. Första frågan i det här, låter man en sån här liten nasse hänga? Jag tog råd av Anders där och det visade sig vara helt rätt, att skippa hängning eftersom den redan är mör och riskerar att bli mjuk intill pastej om det också får hänga. Sen kan man i och för sig fundera över om det utvecklat smaken, men efter att ha smakat så har jag ingen som helst anledning att fundera vidare över det heller. Jag var dessutom ivrig och ville grilla på en gång medan jag fortfarande var alldeles hög efter gårdagens jakt, så allt föll på plats perfekt på alla vis.

Innan köttet åkte på grillen finhackade jag backtimjan och mortlade sen tillsammans med salt och peppar och klappade in köttet ordentligt. Överflödigt örtsalt skakade jag av. Det gjorde jag redan på kvällen faktiskt, behövde ta mig för nånting när jag kom hem och var alldeles uppe i varv. Precis innan grillning torkade jag av köttet lite bara.

Jag lade grisen i en ugnspanna och lade den tillrätta snyggt, och sen placerade jag en annan form ovanpå med tyngder och slängde in hela alltet i kylskåpet. Det är inte på något vis nödvändigt, men jag gjorde så för att bäst jag kunde få grisen i den form jag vill till grillen. Det verkar ha funkat bra, för Anders kommenterade faktiskt hur snyggt den låg utan att veta att jag minsann avsiktligt försökt få till det så!

Grilla vildsvinskulting på låg temperatur länge

Det finns egentligen inget annat sätt att grilla ett så här stort stycke kött än långsamt. Köttet måste bli helt igenom färdigt utan att för den skull kremera ytskikt och tunnare delar. Jag såg till att få en ordentlig glöd i ena änden av grillen och så lade jag köttet en bit bort och vände och flyttade sen runt köttet eftersom för att den skulle grillas jämnt.

Lägre temperatur innebär längre tid för köttet att bli klart så jag körde igång i god tid innan tänkt ätning. Runt fyra fem timmar räknade jag med. Det tog så klart längre tid än så, så det blev en sen middag. Vad kan det ha tagit, sex timmar från start? Men vad fasen, det är ju sommarlov och solen värmer länge!

För att förstärka grillsmaken använde jag rökspån från syren vid några tillfällen. Jag slängde dem på gallret direkt ovan glöden ibland, direkt på glöden ibland, och lade då köttet direkt ovanför. Plus att jag lade ett lock från en stor klotgrill så det täckte både rökkällan och köttet bäst möjligt och höll kvar röken vid grisen. Den lätta rökningen ger en otroligt fin lätt rökton till framför allt ytskiktet, och ger dessutom en extra gyllene lyster till det hela.

Locket använde jag också för att delvis täcka den del av grisen som låg längre från glöden när jag flyttade runt, i ett försök att bibehålla en jämn temperatur. Det här är så väldigt svårt att beskriva och jag har inte ens några belägg för att det är bästa sättet att göra det hela. Men för mig funkade det väldigt bra, detta flyttande och användande av lock. för att hålla delarna längst från glödvärmen varma. Köttet värmdes jämnt och resultatet blev att väldig jämnt grillat kött.

Pensling

Efter nån dryg timme började jag pensla köttet med en enkel sås som jag bara rörde ihop. Dels hjälper såsen till att hålla köttet fuktigt, dels ger den god smak på det yttersta av köttet. Och dels är det hemskt trevligt att stå där och pensla nån gång i halvtimmen medan man glor på grillen och småpratar om sin lyckade jakt och pöser lite allmänt av nöjdhet. En brödpensel eller ännu hellre en större målarpensel går bra att använda. Om mycket sås går åt kan man blaska i extra vatten i den sås som är kvar, eller varför inte nån dl av den där ölen du har i handen?

Temperatur beroende på önskat resultat

Så vilken temperatur ska man sikta på? Det blir saftigare kött vid lägre temperatur, och fastare torrare kött med högre temperatur. Och vid lägre temp tar det så klart längre tid. Jag siktade på strax över 68. När jag fått köttet till 68-70 grader beroende på var på grisen så var jag nöjd och tog det av grillen. När köttet grillats på förhållandevis låg temperatur går värmen inte upp så värst efteråt som det kan göra om man grillat på hög temp och exteriören är betydligt varmare än insidan. Så jag siktade på just den temperatur jag faktiskt ville åt utan mån för värmeökning efter.

Jag finlirade inte med att kolla vilken temperatur jag grillade på. Jag gick på känn där. Däremot höll jag koll på temperaturen i köttet, både på de tunnare och de tjockaste delarna. Inte från början men när grisen var igång och faktiskt började se grillad ut, då höll jag kolla. Några stick nån gång i halvtimmen för på låg temperatur händer inget blixtsnabbt ändå. Jag flyttade runt köttet för jämn grillning. Målet var en så jämn temperatur som möjligt i köttet oavsett var på djuret.

Servering

När köttet är klart, låt det stå och vila medan du gör tillbehören. Jag grillade jättefin alldeles röd färskpotatis av sorten chérie tillsammans med färsk backtimjan och några salviablad som jag slängde i mot slutet. Använde också de sista torkade toppmurklorna, blötte upp dem och gjorde en stuvning med blötläggningsspadet och grädde. Målla hittade jag i trädgården. De har en förmåga att hamna lite här och där och jag låter dem stå kvar eftersom målla är det allra godaste ogräset och bra mycket godare än spenat. Kokade mållan snabbt i lättsaltat vatten och svängde med en klick smör bara. Inlagda nypon hade jag sedan tidigare. Annars hade jag nog valt pressgurka eller nån annan sötsyrlig inläggning. Vildsvin precis som annat griskött passar fint med sötsyrliga smaker.

Det var väl allt? Ett snyggt dukat bord i trädgården eller en pickninickfilt, ett par öl och sällskap bara och det blir en alldeles perfekt middag. ”Magisk” är väl överordet som används om precis vartenda litet fattigt gratisprov på mat på instagram nu. Men det här var faktiskt magiskt gott alldeles på riktigt.

Och följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!