Search
Generic filters
Exact matches only

Friterade texmex dumplings med ost

0
Delningar
MAT

Friterade texmex dumplings med ost

Så var det nån som orkade ta sig igenom mitt långa detaljerade inlägg om den fantastiska indiska gatumaten tandoori momos? Dumplings som paneras, friteras och kryddas med en massa gott? Det här är nåt snarlikt fast oändligt mycket enklare, gjort på färdiga dumplings (köpta funkar fint!) och med texmex-smak. Och ost!

En dipp måste till, men inte vilken dipp som helst utan… nästan vilken dipp som helst. Gärna två! T ex gräddfil och burksalsa för den som inte ids krångla. Eller guacamole och nån hemgjord salsa. Eller bara den enkla krämiga salsa med chili jag tipsar om nedan.

Det blir ju inte sämre av en god dipp

Så vilka dumplings passar att göra detta av? Snudd på vilka köpta som helst som man gillar. Eller hemgjorda. Jag har lagat det här tre gånger och den senaste gjorde jag med detta recept på dumplings med potatis och ost. Bäst hittills!

Mina ungar tyckte det smakade chilicheese, såna där goda friterade fettbollar med smak av fulost och jalapeno som man (=jag) brukar köpa från hamburgerhak. Sen åt de rackarna upp allihop, även mina! Lärdom: Dubbel sats nästa gång.

Att äta det här i kvällssolen…

Bara gör såna här texmex dumplings! Det är så gott. Och du kan så klart tweaka receptet efter egen smak för det är inte så himla petnoga faktiskt. En kryddig panering är det viktiga, gärna av krossade cornflakes, och så ost så klart.

Ingredienser

15 dumplings

15 otillagade dumplings, köpta eller hemgjorda, t ex dumplings med potatis och ost
1 dl vetemjöl

1 ägg
1 msk chilisås
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk lökpulver

1,5 dl panko eller krossade cornflakes
2 msk finriven smakrik ost t ex parmesan

2 msk hackad koriander
3 msk finriven smakrik ost t ex parmesan
1 hackad schalottenlök

Till servering

Lime
Råa lökringar
Dipp, gärna en krämig och en het. Eller den krämiga chipotledipppen nedan som är både och. Guacamole är gott till, även gräddfil och alldeles vanlig burksalsa.

Andra förslag:

Enkel krämig chipotledipp

1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil eller yoghurt
1 msk chipotle paste eller chilisås
Salt efter smak

Gör så här

Förberedelser

  • En skål stor nog att rymma alla dumplings bekvämt med en dl vetemjöl.
  • En mindre skål med ägg, chilisås, spiskummin, mald koriander, lökpulver lätt ihopvispat.
  • En mindre skål med panko eller krossade corn flakes och riven ost blandat.
  • En stor bunke med hackad koriander, riven ost och hackad lök.
  • Om dina dumplings är frysta, ta dem ur frysen en halvtimme innan de ska friteras.

Mitt första test av den här rätten

Panering och fritering

  1. Vänd dumplings i mjöl. Det underlättar att paneringen fastnar. Jag tycker det är lättast att lägga alla dumplings i skålen och vända och skaka runt dem med viss försiktighet så de inte går sönder. De behöver inte bli perfekt täckta.
  2. Vänd några mjölade dumplings i taget i den kryddade äggsmeten. Det är bäst om de blir helt täckta men verkligen ingen panik om inte. Degen täcker ju redan fyllningen.
  3. Lägg över i ströbrödet eller cornflakskrosset och vänd runt så de täcks. Jag brukar skeda över ströbröd först så de täcks ganska bra innan jag börjar vända runt och ha mig.
  4. Dags att fritera. Använder du köpedumplings och har instruktioner på förpackningen så följ dem. Annars, fritera några dumplings åt gången i olja som är runt 170 grader het. Fritös är enklast men kastrull funkar utmärkt. Ett par tre minuter borde räcka och vänd några gånger medan du håller på så de blir lika krispigt gyllene runtom. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. När alla dumplings är gyllenfrasiga och färdiga, lägg över dem i bunken med smaksättningen och vänd runt. Lägg upp på serveringsfat och finriv gärna mer ost över. Servera direkt med ett eller flera dipp och lime. Och visst hör du hur de skriker efter öl?

Sugen på mer?

Matporr