Search
Generic filters
Exact matches only

Chicken Kiev med gräddstuvad purjolök

1
Delningar
MAT

Chicken Kiev med gräddstuvad purjolök

chicken kyiv

Chicken Kyiv alltså, det känns relevant känner jag. Jag väljer att inte bli så hemskt politisk nu eftersom det inte behövs. Till och med sociala mediers sämst funkande hjärnor är på rätt sida i vår mest relevanta fråga på massor av år.

Chicken Kyiv

Det här är sån där mat som jag älskar att laga. Det finns massor av recept och det finns minst lika många sätt att inte lyckats så förbaskat bra. Det kluriga här är att få smöret att stanna kvar i kycklingbrösten. Friterar man dem istället för att steka (vilket man så klart gör om man inte är en barbar) så kan man paja hela rätten om smöret rinner ut i frityroljan. Misströsta icke, det finns ett idiotsäkert trick!

Det är alltid svårt att fylla kött med något och få fyllningen att stanna kvar. Det gäller rullader, friterade piroger och allt möjligt annat. Det måste tätas på ett sätt som gör att det även klarar av tillagningen. Jag lagade sex bröst nu och inget av dem läckte det minsta. Vill du vara på den säkra sidan så tycker jag ändå du ska ha ett par extra bröst så du har råd att misslyckas lite. Det kan ju vara relevant om det ska bjudas på middag.

Så här gör man täta Chicken Kyiv

Poängen med Chicken Kyiv är att man ska fylla den med ett fantastiskt vitlökssmör som smälter under tillagningen men inte läcker ut förrän man skär i bröstet. Alla som har testet vet att det inte är så lätt.

Istället för att sy eller vika ihop hålet så pluggar vi helt enkelt igen det. Skär upp bröstet från den tjocka sidan genom att stoppa in en liten men vass kniv och greja sedan inuti så du får ett större hålrum. Själva hålet in i bröstet ska vara så litet som möjligt, det säger sig självt. Var hemskt försiktig när du gör det för punkterar du bröstet så är det kört. Du kan så klart äta upp det i en annan rätt men skippa att försöka fylla det.

Frys ditt vitlökssmör och skär det sen i lagom bitar att stoppa in i hålen.

Nu till det viktiga. Kom bröstet med en sån där liten muskel hängande så skär du av den och använder den som plugg som du stoppar in i hålet efter att du stoppat in smöret. Jag har upplevt att de små musklerna ofta separeras från brösten nu och säljs separat och dyrare som ”innerfilé” (man kan bli vansinnig för mindre). Oroa dig inte. Du kan helt enkelt skära av en bit från den tjockare delen av bröstet och stoppa in den. Det viktiga är att du har en bit kött att använda som plugg.

Det smakar fågel

Vi har en del fågelrecept på Feeders. Allt från dumplings med anka till klassisk tjäder.

Alla kycklingrecept hittar du här.

Ingredienser

4 portioner

Chicken Kyiv

4 kycklingbröst
1 vitlök (japp, en hel)
75 g rumsvarmt smör
rivet skal från en citron
en rejäl näve hackad persilja
2 dl mjöl (funkar bra med glutenfri mjölmix)
3 ägg
3 dl panko (funkar bra med glutenfritt)
salt och svartpeppar
olja för fritering

Gräddstuvad purjolök

1 purjolök
2 msk smör
2 dl grädde
2 msk citronsaft
salt och svartpeppar

Gör så här

Chicken Kyiv

 1. Stoppa in vitlöken i ugnen på 150°C och baka den i ungefär en timma. Låt den sen vila tills den svalnat. Kläm ut vitlöksklyftorna som nu är som kräm.
 2. Blanda vitlökskrämen med smör, hälften av det rivna citronskalet och hackad persilja. Smaka av med salt och svartpeppar. Rulla in smöret i plastfolie och lägg in det i frysen. Nu kan du ta ett par öl medan du väntar på att smöret ska frysa.
 3. Skär loss den lilla muskeln från brösten och om den inte finns så skär du bara av en bit från den tjocka delen av varje bröst. Det ska vara en ganska stor bit, tänk på att den ska fungera som plugg.
 4. Stick in en liten vass kniv från den tjocka delen av bröstet och öppna försiktigt upp ett hålrum. Se till att inte sticka igenom köttet så du får ett hål. Ingångshålet ska vara så litet som möjligt.
 5. Dela upp smöret i fyra bitar och stoppa in smör i varje kycklingbröst. Stoppa sen in en ”köttplugg” i hålen på varje bröst.
 6. Nu ska det paneras.
 7. Blanda mjöl med salt och peppar i en tallrik. Vispa äggen lätt och ha dem i en andra tallrik. I den tredje tallriken häller du panko och det du har kvar av rivet citronskal. Salta och peppra lite i pankon också.
 8. Ta ett bröst och badda in det ordentligt med mjöl. Doppa sedan i det vispade ägget och se till att det kommer ägg på all yta. Ner med det i mjölet igen och upprepa även äggdoppningen. Avsluta med att klappa in panko. Lägg sedan undan och upprepa för resten av brösten. De kan faktiskt med fördel ligga en halvtimma eller längre i kylen efter det, då binder pluggen fast bättre.
 9. Fritera sedan brösten på 160°C i ungefär 7-10 minuter. Här är det lite lurigt då jag brukar förorda att man ska sticka in en termometer för att kolla när de är klara. Det kan du inte göra här för på punkterar du brösten och förstör allt. Jag tog inte tid själv utan körde på någon obeskrivbar känsla. Är det prestige i bjudningen så kan du fasen köra med ett extrabröst som du testar med.

Gräddstuvad purjolök

 1. Skär purjon i 1 cm tjocka ringar, använd även det gröna. Mojsa sönder den med händerna och stek den sen i smöret på medeltemperatur i 3-5 minuter.
 2. Slå på grädden och citronsaften och låt det puttra in. Det tar inte speciellt lång tid. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servering

 1. Servera genom att lägga en klick purjolöksstuvning på en tallrik och lägg ett bröst ovanpå.
 2. Se till att lägga en citronklyfta på varje tallrik också för det är hemskt gott att pressa lite citron över innan man äter.
 3. Drick öl eller ett kraftigt vitt vin till maten.