Search
Generic filters
Exact matches only

Dumplings med potatis och ost

0
Delningar
MAT

Dumplings med potatis och ost

Ett snabbt experiment som blev till av överblivna degplattor, gårdagens potatis och starkt sug efter nåt gott och enkelt att smaska i mig vid datorn. Enkla dumpling fyllda med potatis, ost och lite annan kryddning. Det här inlägget fokuserar på själva dumplingarna. Sen kan man tillaga dem som man behagar – ångade, kokta, bräserade, stekta eller friterade. Men just dessa föredrar jag själv friterade med texmexsmak. De blir nästan som såna där chilicheese-bollar som hamburgerhak brukar ha!

Inspirationen till det hela var quesadillas, ett tunt brödigt hölje fyllt med nåt ostigt som sen dippas, och den indiska gatumaten tandoori momos. Man kan variera hur kraftigt man smaksätter den här fyllningen, beroende på önskad servering. Antingen mer smakrik och chilihet med mild dipp, eller så kryddar man det lite lugnare och fokuserar hetta och smak till dippen.

Osnygg men god fyllning

Vi har fler dumplings på Feeders så klart, och även en massa potatisrecept av helt olika karaktär. Plus – så klart – en massa gott friterat. Perfekt när the munchies sätter in!

Ingredienser

Kanske 30 dumplings

Köpta frysta degplattor till dumplings t ex gyoza
1 ägg

4 potatisar
50 g cheddarost eller mer
1 krm mald spiskummin
1 krm mald korianderfrö
2 msk koriander
2 salladslökar
2 färska jalapeno
Salt och svartpeppar efter smak

Receptet går bra att dubbla. Det går också fint att ha mer ost och jalapeno i.

Gör så här

  1. Grovriv potatisen. Riv osten. Hacka korianderblad, salladslök och jalapeno fint. Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
  2. Låt degplattorna tina enligt instruktioner på förpackningen. I obruten förpackning nån timme i rumstemperatur eller några timmar i kylskåp brukar det vara.
  3. Lägg några degplattor i taget på en skärbräda. Om den ena sidan är mjöligare, lägg den nedåt. Pensla lätt på ovansidan med ägg.
  4. Lägg ungefär en matsked av fyllningen på varje degplatta. Vik sen ihop på önskat vis, t ex som i receptet på sellerifyllda dumplings. Det enklaste är att bara vika degplattorna rakt över och trycka ihop kanterna med en gaffel. Fortsätt tills all fyllning är slut.
  5. Tillaga dumplingarna på valfritt vis – ångade, kokta, bräserade, stekta eller friterade. Men just dessa föredrar jag själv friterade med texmexsmak. De blir nästan som chili cheese!