Search
Generic filters
Exact matches only

Sellerifyllda dumplings i buljong smaksatt med svamp

0
Delningar
MAT

Sellerifyllda dumplings i buljong smaksatt med svamp

Och så den andra jäkla sellerin… Jag gjorde dumplings med isterband härom dagen och fick degplattor över när hela isterbandsmassan var använd. Kom att tänka på att jag hade en långbakad selleri liggande i kylskåpet (förklaring finns här) och exakt noll bra idéer vad jag skulle göra av den. Men det här var ju ett bra tillfälle ändå! Dumplings till morgondagens lunch.

Jag gröpte ur sellerin och mosade den tillsammans med vad som fanns till hands och knåpade ihop en drös dumplings. Jag hade lika bra kunnat använda överblivet potatismos eller nåt helt annat. Dumplings är ganska tillåtande så. Det är faktiskt mycket enklare att göra dumlings än man tror, så länge fyllningen håller samman bra. Och så länge man bryr sig mer om smak än snyggfoton.

Och så på med svampbuljongen

I min frys finns alltid hemkokt buljong. En låda kalvbuljong åkte fram, men hade jag inte haft den hade jag inte backat för att använda tärning. I den sjudande buljongen slängde jag lite torkad svamp, fötter av stolt fjällskivling, och några andra smaksättare och lät det hela sjuda på spisen en timme. Därefter silades buljongen över mina nykokta dumplings.

Så himla gott! Ännu en sellerichock inom loppet av ett par dagar!

Dags att hugga in!

Receptet blir väldigt skissartat. Jag hade aldrig väntat att det här skulle bli så bra så jag mätte inte upp nånting. Men alltså, det är inte den typ av mat som kräver precisa mått. Det här är mat man höftar ihop när man inte ids annat men ändå vill äta nåt riktigt gott och värmande utan krångel. Fast det är klart, lite pyssel är det ju att förbereda dumplings… Men man kan faktiskt göra dem i förväg så man får snabbmat dagen efter, eller slänga dem i frysen till senare. Eller välja köpta.

Ingredienser

Dumplings med sellerifyllning

Degplattor till dumplings, gärna gyozadeg eller wonton
1 ägg

Ett par dl mosad långbakad selleri
Nån dl lagrad ost
Nån dl gräddig färskost liknande Philadelphiaost
1 skiva gammalt bröd, smulat
1 äggula eller två
Salt och peppar

Enkel svampbuljong

Buljong, tärning funkar
En liten näve torkad svamp. Jag använde fötter av stolt fjällskivling
1 schalottenlök
1 liten morot
Några pepparkorn
Eventuellt en klick smör

Gör så här

Mosa ihop ingredienserna till fyllningen. Smaka av och justera enligt egen smak. Gör dumplings med fyllningen enligt denna beskrivning. Eller för den delen med nån annan fyllning om du gillar det bättre. Ungefär en matsked fyllning per degplatta blir lagom.

Så här formar jag runda dumplings

Gör dumplings formade som tortellini enligt den länkade beskrivningen eller nån annan form. Själv gör jag gärna en sort där man liksom veckar och kniper ihop degen runt sitt finger för att slutligen vrida till toppen lite (de runda på bilden). Eller så viker jag degplattan dubbel över fyllningen och klämmer ihop kanten lite med en gaffel. Oavsett form brukar jag fuska genom att pensla insidan av degplattorna med lite ägg först när jag använder köpt deg.

Så här gör jag halvmåneformade dumplings

I sjudande buljong, ha i lite torkad svamp, en lök i klyftor, en morot i slantar och några pepparkorn. Låt sjuda på spisen runt en timme. Buljongen ska få ordentligt mustig smak.

Koka dumplings några minuter i saltat vatten och lägg dem i djupa tallrikar. Sila buljongen och häll den över dina nykokta dumplings. Vill man så kan man smöra den först, alltså vispa ner en klutt smör. Det blir inte äckligt! Några drag peppar. Kanske lite av nån grön kryddört du tycker passar, persilja eller körvel? Servera direkt.