Search
Generic filters
Exact matches only

Varm sallad på selleri och ost

0
Delningar
MAT

Varm sallad på selleri och ost

Vad fasen gör man med för mycket selleri?! Hopplösa knölar, grönsakslådans bifångst.

Och för lite tid… Vardag, ni vet. Krassliga ungar och så. I fredags plockade ”man” upp några enkla andefattiga hamburgare från känd kedja, det enda ungarna ok:ade. Fast det kändes så himla uppgivet med ett berg friterat elände till, så kanske att jag orkar sno ihop en sallad åtminstone, tänkte jag. Missförstå mig inte, jag älskar friterat. Men en hög sladdriga köpepommes är inte så värst roliga när man egentligen inte är sugen utan mest bara vill åtgärda hunger.

sallad. Av vadå? Så kom jag på att jag långbakade två hela knölar rotselleri nån dag innan, ärligt i ren uppgivenhet över vad jag skulle göra av dem. Vi är inte sellerifantaster men nånting ska man väl kunna ha dem till. (Utöver selleripraliner som är riktigt bra! Eller dörrstopp.) Sen tappade jag fokus och knölarna åkte in i kylskåpet. Men nu åkte alltså en av dem fram och värmdes.

Jag har ett spår av ett minne att Lisa Förare Winbladh en gång för länge sen skrev nåt om en macka med sellerimousse med diverse tillbehör, och det där dök upp i huvudet i min desperation. Men alltså, mina minnen här är verkligen vaga… Marinerade aprikoser i sauternesvin (visst skrev hon nåt om att det vore tjänstefel att inte tipsa om det?), hasselnötter, svartpeppar? Snabbt skulle det gå så jag bara körde på de fragment jag hade. Hasselnötter – rosta! Aprikoser, jo men titta en öppnad flaska av nåt dessertvin! Och så den där äppelrökta cheddarn som inte var avslutad efter julen.

Snabbt montera ihop till en sallad. Som blev… GOD?!!

Ingredienser

1 rotselleri
Nån matsked smör
1 massa smakrik ost (jag hade äppelrökt cheddar)
1 näve hasselnötter
1 näve torkade aprikoser eller äpplen
1 skvätt desservin som råkar finnas hemma
Kryddgrönt som råkar finnas t ex körvel
Salt och peppar efter smak

Till servering: Gott bröd eller krutonger, gröna blad om du har

Gör så här

  1. Baka en rotselleri hel med skal och allt i 150 grader i 2-3 timmar beroende på tålamod.
  2. Skär torkade aprikoser, äpplen eller kanske fikon i mindre bitar. Om du har nåt öppnat desservin så blaskar du över en skvätt och rör runt och låter stå ett tag.
  3. Skiva den bakade sellerin och lägg upp på ett fat. Salta och peppra. Klicka över lite smör om du känner för det och smula över en massa ost. Osten blir varm och smakar massvis, bra när man vill balansera den kraftiga sellerismaken.
  4. Rosta hasselnötter i torr panna och strö över. På även med den torkade frukten och eventuellt kryddgrönt. Bröd eller krutonger till och gärna några gröna blad. Det blir riktigt gott!! Och därtill värmer den präktiga känslan av att ha lyckats använda upp en hel selleri.