Search
Generic filters
Exact matches only

Thailändska crab cakes

0
Delningar
MAT

Thailändska crab cakes

crab cakes

Crab cakes, man kan nästan lista ut vad de ska innehålla känner jag. Jo krabba så klart. Men hur förbannat viktigt är det egentligen i en sån här rätt? Inte så värst skulle jag säga. Den är rikligt smaksatt och man kan nästan ta vad man nu har från havet och få det att smaka riktigt gott.

Mina crab cakes var snarare havskräft-cakes då jag hittade en stor påse med frysta råa havskräftstjärtar som jag helt hade glömt bort i frysen. Det är otroligt trevligt i Uppsala för vi kan åka till stans bästa fiskbutik Feskarn och köpa såna förhållandevis ofta, och till ett riktigt bra pris dessutom. Det är självklart gott med kokta skaldjur men i Sverige är det dessvärre lite lurigt att hitta råa skaldjur. Ska man grilla hela havskräftor så vill man verkligen att de ska vara råa, samma med hummer och räkor. Jag misstänker att ni som bor nere i Sveriges framstjärt har tillgång till det, men för oss andra är det knepigt.

Crab cakes?

Crab cakes är intressant för det finns inom så himla många kulturer. Det finns en uppsjö olika amerikanska och jag älskar verkligen alla, men lite speciellt New England-varianten. Krabbor finns det gott om och dessvärre har vi massor av invasiva arter lite överallt i världen. Alltså jag fattar ju att en invasiv art i Sverige inte är det på Kamtjatka (!!!). Invasiva arter är det i alla fall vettigt att plocka upp och kalasa på i lite högre grad än inhemska arter. Men det hindrar ju inte att man mumsar i sig både vanlig västkustkrabba (vad nu det är).

Med en sån här rätt är det däremot inte så sabla kinkigt. Gör den på skrei, abborrfiléer, gädda, blåmusslor eller vad sjutton som helst. Det kommer bli gott. Jag skulle vilja se ”mört cakes” också.

Mer thailändskt på Feeders

Vi gillar thailändskt käk och det blir nog rätt uppenbart om man gluttar i vårt thai-arkiv. Vi har saker som folk kan känna sig hemma i som ”Thaibollar”, Massaman curry och någon typ av thaikycklingvingar. Vi har också grävt oss djupare ner i landet och lagat Larb på blod och lever, Padthai på mask och Yum Pla Duk Foo.

Ingredienser

4 portioner

400-500 g rått kött från krabba, kräfta, fisk, mussla eller nästan vad som helst, hackat
6 salladslökar, hackade
1-3 röda chilis, hackade
3 ägg
0,5 dl majonnäs
saft från 2 lime
6 limeblad (nej du får inte skippa det)
2 msk fisksås
2 msk ostronsås
1 msk vitlökspulver
1 tsk salt
2+2 dl panko (eller in mitt fall, glutenfritt ströbröd)
3 dl olja för fritering
sweet chili-sås av något slag att doppa dem i

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom panko. Se till att proteinråvaran är ordentligt hackad innan för annars kommer det strula i mixern.
  2. Mixa allt ordentligt i en blender eller med stavmixer. Det ska bli en klibbig och lite fluffig smet.
  3. Blanda ner 2 dl panko ordentligt och ställ in smeten i kylen i en timma.
  4. Forma till små ”biffar” och badda in med mer panko och fritera dem sedan i en stekpanna eller wok med olja som ligger på mellan 160-180°C. Det kan vara vettigt att ha en bra sticktermometer och kolla tempen på både oljan och i ”biffarna”.
  5. Vänd dem ofta och ta upp dem när de ligger på runt 60°C i innertemperatur. Vill man ha dem hårdare kan man gå upp lite mer i temp. Jag gillar dem krämiga inuti och krispiga utanpå.
  6. Låt rinna av på hushållspapper och servera med sweet chili-sås.