Search
Generic filters
Exact matches only

Enkla thaivingar för stekpannan

0
Delningar
MAT

Enkla thaivingar för stekpannan

thaivingar

Det är knappast någon nyhet att vi är förtjusta i kycklingvingar på Feeders. Vi har tidigare skrivit om yukatanska vingar för fritösen, vietnamesiska vingar för grillen och friterade kycklingvingar med indiska smaker. Nu är det dags för thaivingar som man varken behöver fritera eller grilla, en stekpanna duger fint.

Thaivingar

Jag tycker verkligen att vingarna är det godaste köttet på en kyckling och det känns dessutom vettigt att äta det med tanke på att det är filéerna som säljs mest, följda av låren. Jag tycker det är bra att äta hela djuret när man ändå har bestämt sig för att det ska bli mat.

Jag vet inte hur mycket thai det är över det här receptet egentligen. Som många sydostasiatiska recept så går liksom köken in i varandra. Det kanske inte är så förbaskat petigt att identifiera ursprunget utan hellre bara konstatera att det är mumsfilibaba och vara nöjd där. Så funkar i alla fall jag.

Det ni ska tänka på när ni steker kyckling i panna är att kasta in det i ugnen en sväng efteråt. Vi vill inte chansa med kyckling. Jag hade campylobacter för två år sedan och var rent vidrigt sjuk. Låg inne på sjukhus en massa nätter och det mesta var pest. Mia, det puckot, härmade mig några månader senare så hon har också erfarenhet av skiten.

Just med vingar skadar det inte att köra lite extra länge. De är så feta och saftiga som de är så det är ingen risk att det blir torrt. Stek fin yta och kasta in i ugnen på 175°C i 20-30 minuter så kan du vara helt trygg sen. Bäst är så klart om man har en bra sticktermometer att kolla så innertempen ligger runt 70°C.

Ingredienser

4 portioner

1 kg kycklingvingar
1 msk neutral olja
1 tsk sesamolja
5 vitlöksklyftor, pressade
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk chili flakes
1 dl vatten
1 dl sriracha
2 msk ljus soja (gärna thailändsk)
2 msk socker

Gör så här

  1. Förbered kycklingvingarna genom att klippa bort vingspetsarna med en sax. Man kan spara dem och kasta ner dem i ett buljongkok eller helt enkelt slänga bort dem. Sen kan man dela varje vinge i två om man vill, klipp bara med en sax rakt igenom leden. Man kan behålla dem som de är också, det är helt upp till dig.
  2. Blanda ihop övriga ingredienser utom maizenaredningen i en bunke, lägg ner vingarna och mojsa runt ordentligt. Marinera i minst en timma i kylen.
  3. Ta upp vingarna (spara marinaden!) och stek dem i en stekpanna på hög värme i rejält med neutral olja tills de har fin färg på båda sidorna. Lägg in i ugnen på 175°C i 20-30 minuter.
  4. Koka upp marinaden. Det är väldigt viktigt att du kokar den, betänk att det legat rå kyckling i den. Red försiktigt av med lite maizenaredning till klibbig konsistens.
  5. Blanda vingarna med den kokta marinaden, alternativt serverar du marinaden som sås bredvid. Servera också med ris och kanske lite pak choi snabbt stekt med soja och sesamolja.