Search
Generic filters
Exact matches only

Sabudana vada, indiska friterade snacks

0
Delningar
MAT

Sabudana vada, indiska friterade snacks

sabudana vada

Så jag hade ett par påsar tapioca pearls som bara låg där i skafferiet. Tapiokagryn eller sagogryn heter de på svenska. Såna där stärkelsekulor alltså, som man kokar så de blir till halvgenomskinliga mjuka små bollar. Jag köper vart femte år från nån asiatisk butik och tänker att jag ska göra tapiokapudding eller sagosoppa, men glömmer bort dem och upprepar sen proceduren. Men nu jäklar, laga nåt med dem eller hiva! Så jag vände mig till google och hittade – sabudana vada!

Goda med dipp

Jag har aldrig hört talas om detta innan, men det är alltså ett friterat indiskt snacks som visade sig vara jättegott. Tapiokagryn, kokt potatis, jordnötter och kryddor friteras och blir krispigt på utsidan och trevligt mjukt inuti. Tydligen äts de under fasteperioder i delar av Indien. Här äts de numer när jag är förutseende nog att lägga tapiokapärlor i blöt dagen innan då att jag förstår att suget efter indiska snacks kommer sätta in.

Sabudana vada är helt perfekta som förrätt till annan indisk mat, fika, eller till en öl. Bara att dippa i nåt gott och mumsa i sig. Jag ger några förslag på tillbehör efter receptet. En kul variant förresten: Jag använde inte upp all deg vid första tillfället när jag lagade detta, så dagen efter gräddade jag upp den i våffeljärnet. Det blev otroligt bra! Plus snyggt och dippvänligt.

Fler indiska snacks

Ingredienser

2,5 dl (lite knappt) tapiokagryn
4 medelstora potatisar
1,5 dl rostade jordnötter
1 msk potatismjöl
1 tsk spiskumminfrön
1 msk färsk grön chili
1 msk ingefära
2 tsk citronjuice
3 msk hackad koriander
1,5 tsk socker
Salt efter smak
Olja till fritering eller stekning

Ersättningar

Det går att fritera eller steka bollarna.

 • Jordnötter kan ersättas med andra nötter
 • Hel spiskummin kan ersättas med mald
 • Färsk chili kan ersättas med torkad
 • Citronjuice kan ersättas med lime
 • Koriander kan ersättas med mynta

Jag har utgått ifrån bl a detta recept på sabudana vada.

Gör så här

 1. Skölj tapiokagrynen i ett durkslag. Lägg dem sen i blöt i rikligt med vatten. Låt dem stå och dra över natten. Provtryck ett gryn mellan tummen och pekfingret – den ska vara mjöligt mjuk rakt igenom utan hård kärna när den är blötlagd tillräckligt. Slarva inte med det här steget! Häll sen av vattnen och låt grynen rinna av ordentligt under en halvtimme.
 2. Tapioka

  Blötlagda tapiokagryn rinner av

 3. Finhacka eller ännu hellre mal jordnötterna grovt i en större mortel, en sån där man inte bara stöter maten utan mal den genom att gnida runt med mortelstöten.
 4. Mortlade jordnötter

  Ungefär så här blir lagom grovt

 5. Koka potatisen tills den är mjuk. Låt den svalna och mosa sen. Häll över potatis, jordnötter och tapiokagryn i en skål.
 6. sabudana vada ingredienser

  Ingredienserna i bunken, dags att blanda till deg

 7. Tillsätt potatismjöl, spiskummin, finhackad grön chili, finhackad ingefära, citrusjuice och hackad koriander. Blanda alltihop väl. Ifall det inte är tillräckligt blandat kan bollarna gå sönder vid friteringen.
 8. sabudana vada deg

  Så här ska degen se ut

 9. Provstek en bit, provmaka och justera smaken vid behov. När det är bra, forma tjugo falafelliknande bollar av degen med händerna platta till dem.
 10. stekt sabudana vada

  Dags för provsmakning!

 11. Fritera i het olja. Testa först att fritera en liten bit av degen. Direkt när man lägger i den ska den flyta upp istället för att lägga sig på botten, då är oljan het nog. Fritera sen några sabudana vada i taget tills de är gyllene och frasiga på utsidan och mjuka inuti, drygt fem minuter. Vänd försiktigt när undersidan blivit vackert gyllene, och sen igen när nästa sida blivit fin. Men ta det försiktning med vändningen för de går lätt sönder innan ytan krispat till sig.
 12. Ifall de går sönder vid friteringen utan att man hanterat dem ovarsamt, mosa ihop all deg igen (så enormt drygt men lika bra) och tillsätt ytterligare en matsked potatismjöl till smeten. Testa med en om det funkar att fritera. Forma dem sen igen.
 13. Fortsätt fritera tills alla är klara och låt rinna av på hushållspapper efter hand. Eller om det blir för mycket, spara resten av smeten i kylskåpet en dag eller två och stek upp senare.
 14. Det går också att steka sabudana vada. Gör det i en medelhet panna med ganska mycket olja. Var försiktig så de inte går sönder vid vändning.
 15. sabudana vada steks

  Två kanske lite väl platta sabudana vada provsteks

 16. Servera med kokoschutney, tamarindchutney, korianderchutney, myntachutney med yoghurt eller kanske vanlig ketchup. Jag har tom testat med hemgjord salsa verde och det blev jättegott! Yoghurt funkar också till.
Korianderchutney

Korianderchutney