Search
Generic filters
Exact matches only

Myntachutney

0
Delningar
MAT

Myntachutney

Det här är en väldigt enkel och snabbgjord chutney som på inget vis liknar den söta chutney som brukar säljas på burk i svenska butiker. Det här är mer av en kryddig het och krämig yoghurtsås på färsk koriander och mynta. Myntachutney smakar väldigt gott med tandoorirätter och annat grillat, bröd och egentligen snudd på all indisk mat. Särskilt fint passar det till tandoori momos, friterade dumplings med tandoorikryddning.

Chutneyn håller fint några dagar i kylskåp, men eftersom färgen kan tappa i grönska om den står tillsätter jag lite pressad citron om jag vill laga den i förväg. Då håller den vackert gröna färgen bättre.

Fin färsk mynta och koriander

För tips på rätter att servera chutneyn till, titta gärna igenom Feeders arkiv över indisk mat.

Ingredienser

2 dl färska myntablad
1 dl korianderblad
3 skivor ingefära
1 liten vitlöksklyfta
1-2 het grön chili, t ex jalapeno
1/2 tsk socker
1 krm salt
1 msk + 2 dl tjock yoghurt t ex grekisk
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk chaat masala, valfritt

Gör så här

  1. Skölj kryddörterna och låt dem rinna av. Lägg dem i en skål tillsammans med ingefära, vitlöksklyfta, urkärnad chili, socker och ett kryddmått salt. Tillsätt också en matsked yopghurt. Mixa tills blandningen är slät men fortfarande har viss struktur. Provsmaka hettan och justera efter smak med mer chili. Tänk på att mer yoghurt ska i.
  2. Rosta spiskummin hastigt i en torr het panna tills det doftar men inte bränns. Om du använder hela frön, mortla dem. Tillsätt spiskummin, eventuell chaat masala och ett par deciliter tjock yoghurt eller efter smak. Blanda och smaka av med salt och socker.
  3. Servera direkt till indisk mat, särskilt tandoorirätter och bröd. Ifall du vill spara chutneyn några dagar kan du klämma i lite citron så den gröna färgen håller bättre.