Search
Generic filters
Exact matches only

Stuffies, fyllda musslor som i Rhode Island

0
Delningar
MAT

Stuffies, fyllda musslor som i Rhode Island

OH LALA OH LALA OH LALA JUNGLE!!! OH LALA OH LALA OH LALA JUNGLE!!! Jag har sällan sett en människa mer plågad än Juliet den gången. Först höll hon så diskret hon kunde för sina öron, innan hon till slut gav upp och rusade ut med tårarna rinnande.

Vi var på konsert i skolans matsal, jag och Juliet. Nåt lokalt gäng fjunkillar som skulle bli rockstars. Långt fram nära scenen satt vi, så där att precis alla såg när hon for upp och ut med mig efter. Juliet var min bästa klasskompis i fjärde klass, ett år som Uppsalabo medan hennes pappa gästforskade om humlor vid universitetet. Hon är pianist nu och redan då var hon skicklig, väldigt musikalisk och med absolut gehör. Hon älskade Chopin. Killarna i bandet hade nog inte absolut gehör.

Juliet kom från Rhode Island, precis som receptet på såna här fyllda musslor. Fast musslorna kände jag inte till då. De matminnen jag har från henne är spenatpaj och när hon hemma hos mig för första gången åt helstekt fisk. Med ben och huvud! Men varje gång nånting är från Rhode Island så är det henne jag tänker på.

Mahognymusslor

Har du ätit mahognymusslor? Quahogs? Eller islandsmusslor då, som de också kallas. Stora rackare, köttiga, smakrika och fina. Ganska robusta i konsistensen också, vilket är bra att ha med i tanken när man ska laga till dem. Just därför valde jag att laga dem som man ofta gör i Rhode Island, hackade och blandade med en massa gott innan de läggs tillbaka i skalen och ugnsbakas. Fyllda musslor på det här viset med citron till är verkligen hur goda som helst!

Råa mahognymusslor. En av dem är öppnad, för självklart ville jag smaka en rå

Den här rätten påminner rätt mycket om den stuffing, eller dressing som det också kallas, som man brukar servera till kalkon. Smaksatt brödsmul helt enkelt, saftigt och med smak av hav. Perfekt till en öl eller två. Mahognymusslorna går förresten utmärkt att byta ut mot blåmusslor, grönmusslor eller vad man nu har, men jag har inte tagit hänsyn till det i receptet. Jag får provlaga och komplettera med det sen.

Welcome to the jungle, we’ve got fun and games. En annan jungel, Lafayette Indiana. Min tid i USA. Samma high school som Axl Rose, fast senare. Minnet av dad som ofta och gärna lagade clam chowder och annan seafood. Jag har ingen aning om hur han gjorde sina fyllda musslor. Jag misstänker faktiskt att han använde nån färdig brödmix till stove top turkey dressing, kommer ihåg att jag såg såna paket hemma i alla fall. Men med hjälp av det här receptet har jag lyckats återskapa hur gott det smakade.

Ett dussin stuffies serverade med pomerans, limequats och citron

Och så ett tips innan det är dags för själva receptet: Musslor innehåller ofta smågrus, särskilt den här typen av sandlevande musslor. Använd inte din bästa kniv när du hackar dem!

Mer musslor

Vi har ganska många andra recept på musslor här på Feeders, tom ett recept på fyllda musslor fast väldigt olika dessa. Vi har faktiskt ett par recept till från samma trakt som stuffies, clam cakes och clam chowder.

Ingredienser

12 stycken

6 mahognymusslor / islandsmusslor / quahog clams
50 g smör
3 msk lök
2 msk stjälkselleri
2 msk röd paprika
1 krm rökt paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk hot sauce av valfri sort
5-6 dl gott vitt bröd
1 tsk färsk timjan
1 msk persilja
Salt och svartpeppar efter smak

Till servering

Hackad persilja
Citron eller annan sur citrus
Hot sauce

Gör så här

  1. Borsta musslorna om det behövs och skölj av dem. Kontrollera så att de är ordentligt stängda = levande. Lägg musslorna i en kastrull stor nog att de kan ligga i ett lager. Ställ på het platta och häll direkt över hett vatten så det står upp till musslornas fästen, ”gångjärnen”. Lägg på ett lock och dra ner hettan. Låt musslorna sjuda några minuter tills de öppnats. För mig tog det runt fem minuter. Tanken är att de ska dö fort som tusan och sen bara bli precis kokta. Ta musselkoket av plattan och lyft av locket. Låt stå på svalt underlag tills de svalnat en smula och är lättare att hantera.
  2. Ta upp musslorna men låt dem rinna av över kastrullen. Se till att spara den smakrika vätskan. Pilla ur allt musselköttet, även muskeln. En liten kniv kan underlätta. Hacka musselköttet ganska fint. Lägg skalhalvorna på ett ugnsfat i väntan på att fyllas.
  3. Stek de finhackade grönsakerna och det rökta paprikapulvret på medelvärme under omrörning tills grönsakerna mjuknat, sju åtta minuter kanske. De ska inte brynas. Finhacka vitlöken och låt den steka med nån minut. Tillsätt hot sauce och rör i den så den fördelas.
  4. Vänd i smulat eller finhackat bröd plus finhackad timjan och persilja. Häll över en deciliter av kokvattnet från musslorna. Försök undvika att eventuell sand som sjunkit till botten av kastrullen kommer med. Vänd runt ett par minuter. Tillsätt mer musselvatten efter smak, kanske en halv deciliter. Fyllningen ska vara saftig och fuktigt mjuk men inte blöt så det blir grötigt. Det är svårt att ange exakt hur mycket vätska som behövs eftersom det beror på hur torrt brödet är från början. Likaså kan du tillsätta mer brödsmul om du vill. Bröd kan vara olika luftigt eller kompakt så även här är det svårt att säga exakt hur mycket som behövs. Men så kinkigt är det inte! Tänk på att fyllningen ska gå att skeda i skalen utan att vara varken ett torrt smul eller gegg bara, och att det ska smaka gott så klart. Ta sen pannan av plattan. Salta och peppra efter smak.
  5. Fördela fyllningen i musselskalen. Fyll dem gärna rågade, men kläm inte ihop fyllningen utan låt den vara lite bullig. Baka i ugnen i 225 grader tills de blivit gyllene, kanske tjugo minuter lite drygt. Strö hackad persilja över och servera med citronklyftor och valfri hot sauce så var och en kan ta. Jag hade pomerans och limequat till också. Och så en öl eller två!

Sugen på mer?