Search
Generic filters
Exact matches only

Puntarelle med oliver och kumquat

1
Delningar
MAT

Puntarelle med oliver och kumquat

puntarelle med oliver

Säsongen för puntarelle och annan cikoria sammanfaller med en massa fantastisk citrus. Så lägligt eftersom cikoriabeska hanteras på bästa vis med frisk syra. En favorit på temat cikoria + citrus är puntarelle med citron och sardeller. Annars väljer jag gärna kumquat till, som faktiskt också har en lätt beska, eller blodapelsin. Och så svarta oliver för sälta och fylligt umamidjup. Olivolja måste också till.

Vardagsbekännelse: Jag gör präktigt mina storkok men ångrar mig brutalt redan dagen efter om jag tvingas äta samma sak som igår. Sååå tråååkigt!! Det funkar bara inte. Jag behöver verkligen sätt att variera måltiderna så att inte allt bara smakar likadant, så livet inte blir en kulinarisk Groundhog Day. Det där präktiga storkoket får gärna ätas med potatis första vändan, användas som genväg i en lasagne andra, och sen omstylas med ett saffransris och en kaxig sallad som stjäl fokus den tredje.

Puntarelle med blad och allt

En förrätt, ett matigt tillbehör med karaktär. Puntarelle med oliver och kumquat är bra så, och kan med fördel teamas ihop med en mild pastarätt eller en silkig långkokt gryta. Kolla gärna vårt arkiv över italienska recept för inspiration. Eller är du kanske ute efter en annan sallad?

Ingredienser

4 portioner

1 strimlad puntarelle eller annan cikoria, kanske en liter
8-10 kumquat eller 1-2 blodapelsiner
1 rejäl näve svarta oliver
4 skivor gott bröd
1 klyfta vitlök, valfritt
Bra olivolja efter smak
Salt och peppar efter smak

Måtten är ungefärliga. Kör på som du tycker bli bra utifrån smak och tillgång!

Gör så här

  1. I det här receptet kan man antingen använda de fina strimlorna av innerdelen av puntarelle som i denna sallad, puntarelle med citron, eller använda även bladigare delar av vilken cikoria man nu valt, t ex catalogna eller helt vanliga endiver. Skär puntarelle eller cikoria i strimlor och blad, lättätet och snyggt är ledstjärnan, och lägg dem i en bunke med iskallt vatten. Låt dem ligga i vattnet i minst en timme tills de blivit alldeles krispiga. Låt dem sen rinna av ordentligt.
  2. Skiva kumquat, eller skalad blodapelsin om du föredrar, och lägg i en stor serveringsskål. Pilla bort alla små kärnor för de är värdelösa att tugga på. Häll över en rejäl näve oliver. Blaska över olivolja och salta och peppra lätt. Vänd runt och låt gärna stå en halvtimme eller så medan cikorian drar i vattnet så att smakerna gör av sig.
  3. Stek brödskivorna i olivolja eller smör. Ifall du vill så är det gott att gnugga dem med snittytan av en vitlöksklyfta först. Salta väldigt lätt. Skär sen skivorna i strimlor eller kuber.
  4. Vänd ner cikorian i citrus- och olivblandningen, antingen i en stor serveringsskål eller mindre individuella. Strö över krutongerna. Servera direkt som förrätt, eller så äter du salladen som en del av en middag med italienska rätter. Den lättar upp tyngre rätter på ett väldigt fint vis.

Sugen på mer?