Search
Generic filters
Exact matches only

Sallad på fingercitron

1
Delningar
MAT

Sallad på fingercitron

sallad på lättgravad fingercitron

Vad är det enklaste man kan göra med sin fingercitron? Förutom att gnaga den rakt av, vilket jag inte rekommenderar, så skulle jag säga att grava den lätt och servera en enkel sallad på fingercitron och lite annat som ett smakrikt tillbehör till mest vad som helst. Det är alltså inte konstigare än att som här skära den i tunna strimlor, låta den dra i lite salt, socker och olivolja, och sen bara vända ihop med nåt annat strimlat som passar för variation, volym och looks. Sockerärt, saltört, morot, kål…

Eller först kanske vi ska börja med monstret i rummet – vad är ens en fingercitron? Det skriver jag lite om den på denna sida om den lustiga citrusfrukten som även kallas Buddhas hand.

fingercitron

Här är den, den snygga fingercitronen. Redo att bli till mat

Fingercitronen är fast och enkel att skiva med en inte alltför slö kniv. Tunna skivor som sen skärs i lika tunna strimlor, som tändstickor eller tom tunnare. Lägg i en skål, strö över smaksättningen och låt stå nån timme innan de blandas med annat serveras. Ja det är väl det, inget mer trassel behövs. Resten tar vi i receptet nedan.

strimlad fingercitron

Strimlor av fingercitron

Salladen på fingercitron kan användas som just det, ett salladstillbehör, eller som en pigg liten kryddhög som får agera utropstecken på en maträtt som behöver det. Man väljer bara själv hur smakrik man vill göra salladen. Jag skulle säga att den passar fint till det mesta, till fisk, kyckling, grytor, rötter, fötter, curryrätter… Allt som vinner på citrusgeist.

sallad på lättgravad citron serverad

Här är den, min goda smakrika fingercitronsallad

I salladen på bilden använde jag glasört och saltört, köpt och hemodlad. Jag odlar flera varianter av salta suckulenter men vill inte skatta mina stackars plantor i köksfönstret för hårt vintertid… Det blev väldigt gott till fisken på bilden, en bit lubb. Till serverade jag även en syrlig dillmajonnäs.

Ingredienser

En halv fingercitron
1/2 tsk salt
1 tsk socker eller honung, valfritt
2 tsk olivolja eller annan olja

Valfri mängd annan grönsak (Jag valde en del citron till två delar glasört)
Valfri ytterligare smaksättning

Gör så här

Skär fingercitronen i tunna skivor. Trava sen skivorna på varandra och skär tvärsöver till tunna strimlor. Lägg dem i en skål. Strö över salt och socker eller honung och häll över oljan. Rör runt bäst det går så allt fördelas jämnt. Det är inte så lätt med honung särskilt, men efter ett tag saftar sig citronen och slaknar en smula, och då går det lättare att röra runt igen och få till det. Låt stå i rumstemperatur kanske en timme.

Skär nån annan grönsak i strimlor av motsvarande storlek och i den mängd som önskas, och blanda med de lättgravade citronstrimlorna. Den som bara vill ha lätt citronsmak till en större hög sallad väljer proportioner därefter, medan den som önskar intensiv citronsmak och att använda mer som kryddigt tillbehör låter citronen få en större plats. Jag hade ungefär en del citron och två delar glasört här.

Det ska sägas att vi inte talar om en gravning för hållbarhet här utan för smak, så proportionerna salt och socker handlar bara om vad som blir gott och passar till den rätt som ska serveras. Jag hade i en klutt honung och lät sötman märkas eftersom jag valde att blanda med den i sig salta glasörten. Det passade fint. Men vill man kan det söta uteslutas. Sen handlar det även om hur man tänkt att använda salladen – som ett kryddigt litet tillbehör bara eller i större mängd. Och slutligen om hur mycket annan grönsak man blandar ut med. Sältan bör justeras utifrån det. Och som vanligt är provsmakning och justering efter egen smak och omdöme vägen att gå.

Fler tillbehör med citron