Search
Generic filters
Exact matches only

Inlagd citron snabbt och enkelt

0
Delningar
MAT

Inlagd citron snabbt och enkelt

inlagd citron

Ni vet såna där saltcitroner jag gärna kryddar alla möjliga maträtter med, t ex råbiff med marockansk smak? Det här är inte såna. Men de går hyfsat bra att använda som ersättning. Fast allra bäst gör sig inläggningen som tillbehör till mest allt, några skivor till en bit fisk eller kyckling bara.

Den kom till slut, vintern. Snö ute nu och med den nån sorts hopp om allt det där fina som kompenserar för kylan och mörkret. Mysiga kvällar, glada ungar som gör snögubbar (min tonåring och nästantonåring har redan gjort en!!), skogspromenader med grillad korv och glögg och skålar med apelsiner och mandariner.

Snögubbe

Två glada ungar fick varsin kopp choklad med vispgrädde och polkagris när de kom in efter bygget

Citrus är lustigt så. De är i säsong vintertid och rullar in med doft av jul, och samtidigt solsken i både färg och smak. De är julapelsiner med nejlikor och förkylningste med honung och citron, samtidigt som de är Medelhav, paraplydrink och värme.

Den här citroninläggningen funkar fint året om och klär lika bra i sommarklänning som novemberglåmig ångest. Det går fint att variera receptet genom att tillsätta kryddor, antingen när inläggningen görs eller vid serveringen. Själv gör jag dem helst okryddade från början så jag inte behöver bestämma i förväg vad jag kommer känna för om två dagar när det är dags att äta.

inlagd citron

En burk med syrlig sol!

Receptet är snabbt och enkelt, men det är på bekostnad av hållbarheten. Tänk på det här mer som en hållbar sallad än en lagringsmetod, några veckor i kylskåp snarare än flera månader.

Vi har en hel del mer citrus här på Feeders. Det finns framför allt en massa citron och apelsin, men även mandarin, shatkora, kumquat och annat kul. Sök på den frukt du är ute efter i sökrutan uppe till höger bara för att hitta!

Ingredienser

3 små citroner
3 msk salt
3 msk socker
4 msk vitvinsvinäger
1,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Tvätta citronerna noggrant och skiva dem tunt.
  2. Pilla bort kärnor, särskit skurna som kan ge beska.
  3. Lägg citroner och övriga ingredienser i en burk, inte fullproppad.
  4. Sätt på locket och skaka burken försiktigt så det blandas någorlunda.
  5. Låt burken stå framme i rumstemperatur ett dygn, vänd gärna nån gång under tiden, och sen in i kylskåp.
  6. Ät med typ allt!

Mer citrus i säsong

Snyggcitroner