Search
Generic filters
Exact matches only

Hur man skrämmer liv i en dödstrött morot

0
Delningar
MAT

Hur man skrämmer liv i en dödstrött morot

Jag glömmer rötter och jag kan inte vara ensam om det. Längst ner i grönsakslådan ligger fasen alltid några stackars skrumpna morötter eller nåt halvtorrt som en gång var en palsternacka. ”Rädda mig!” gnyr de. Och tar man dem i tid så kan man faktiskt mha hjärtmassage och böner sätta rosor på deras små intorkade morotskinder igen.

De brukar vara fula så man får snygga till eller kamouflera dem. Likaså konsistensen måste hanteras. Det går inte att använda en slokande morot till dipp eller sallad utan då duger bara krispiga snyggingar. Så man får använda dem till rätt rätter helt enkelt. Som att rosta dem, göra puré eller förädla till pakoras.

Här rostar jag morötterna hela i ugnen. De vinner i smak och sötma och helt plötsligt är det liksom meningen att de ska vara lite skrumpna. Sen tillsätter jag ungdomlig fräschör i form av kumquats och persilja eller körvel, och kryddig giest från rå vitlök. Kumquat är alltså en kul liten citrusfrukt som man äter hel med skal och allt. Sötsyrlig med låg beska. Det blir jättegott! Bättre än att slänga va?

Jag har gjort en liknande rätt av skruttiga morötter en gång tidigare, fast med annan smaksättning, Morötter med syrsor. Jag är nog på lite av ett rescue mission faktiskt!

Ingredienser

Ett knippe hela morötter som sett bättre tider
Några msk olivolja
Ett par vitlöksklyftor
Några kumquats
Pistaschnötter
Persilja eller körvel
Salt och peppar eller cayennepeppar efter smak

Gör så här

  1. Om morötterna är riktigt trista kan det vara läge att skala dem, annars kan skalet gärna behållas. Lägg dem i en ugnsform tillsammans med några halverade vitlöksklyftor och ringla olivolja över. Salta. Rosta i ugnen i 225 grader i kanske 40 minuter, en timme. Exakt tid beror på hur stora morötterna är, hur torra, och hur rostade du vill ha dem. Vänd dem gärna en gång eller två under rostningen.
  2. Skär kumquat i skivor och se till att pilla ur alla kärnor. Det är så trist om nåt beskt elände slinker med, särskilt som de är omöjliga att upptäcka sen bland pistaschnötterna.
  3. Hacka rostade pistaschnötter och persilja, en del grovt och en del fint. Hacka en klyfta vitlök fint. Det är svårt att säga exakt hur mycket här, men ta vägledning av fotot och gå efter egen smak. Det enda viktiga är att det inte blir alldeles för mycket vitlök. Blanda ihop hacket.
  4. Lägg upp de heta morötterna på ett serveringsfat. Strö över kumquat och sen det andra hacket. Salta efter smak. Det får inte saltas för mesigt eftersom både morötterna och kumquaten är ganska söta, och bäst är att smaka av nån morot ihop med smaksättningen. Droppa över lite olivolja, krydda med svartpeppar cayennepeppar, eller nån annan rolig pepparsort. Servera gärna varmt eller ljummet.

En lyckad återupplivning