Search
Generic filters
Exact matches only

Des carottes avec leur vermins / Morötter med syrsor

0
Delningar
MAT

Des carottes avec leur vermins / Morötter med syrsor

Först av allt, den här rätten funkar jättebra även utan syrsor så du kan lugnt fortsätta läsa.

Hittar du också bortglömda döende morötter i kylskåpet titt som tätt? Jag har för vana att köpa för många och sen på nåt vis så blir de ibland bara liggande. Lätt böjbara, matt nästan rynkigt skinn… Inte alls särskilt goda att knapra i sig som de är. Men tillagade på det här viset blir de faktiskt toppen! Ok, jättefärska blir kanske ännu godare. Men jag lovar, väldigt gott blir det oavsett!

Det enda man gör är egentligen att bara låta dem ligga ännu ett tag, fast i ugnen. Inte ens skala morötterna behövs. Bara lägg dem i en form med olja och kryddor och vänta ett tag. De kan ätas som de är rätt ur ugnen, ett superbra tillbehör till annan mat. Eller så lägger man upp dem snyggt med några tillbehör och inväntar beröm för den vackra och goda förrätten.

Syrsorna jag serverar till bidrar med konsistens, god rostad smak och sälta. De passar jättefint till de söta och mjukt tuggiga morötterna. Men det går ju absolut att välja något annat istället, krutonger, knaperstekt bacon eller nötter kanske. En klick misomajonäs är också gott till men det använde jag inte den här gången.

Det är förresten två olika sorters chili jag använt mig av, torkad och färsk. Det är inget självändamål att krångla men den torkade chilin är fylligare och passar fint att smaksätta själva moroten med, den blir mer som en dov smakförhöjare, medan den färska snarare funkar som friska heta utropstecken i rätten.

Namnet på rätten då, vad är nu detta för krystad köksfranska? Det är egentligen bara ett gammalt skämt jag kastade ur mig i en twitterkonversation om hur man pratar om mat på ett aptitligt vis. Jag skriver lite mer om det i detta inlägg.

Ingredienser

1 portion

5 morötter per person
3 vitlöksklyftor
! torkad chili
4 stjärnanis
2 msk olivolja
1 msk vatten
Salt efter smak

1/2 dl syrsor, helst frysta
1 msk olivolja
2 vitlökar
Salt efter smak

Körvel eller fänkålsdill
1 färsk chili
Eventuellt en klick misomajonnäs

Gör så här

  1. Skär bort eventuella fula bitar från morötterna men behåll skalet på. Lägg morötterna i en form tillsammans med skalade vitlöksklyftor halverade på längden, stjärnanis och en lätt krossad torkad chilifrukt. Blaska över olivolja, en matsked vatten och salta sen.
  2. Ställ in i ugnen på 225 grader. låt dem gräddas i runt en timme, mer eller mindre beroende på tjocklek. De ska bli lätt brynta och lite skrynkliga men inte brännas. Vänd morötterna nån gång.
  3. Häll olivolja i en liten panna. Lägg i syrsorna och två grovt skivade vitlöksklyftor. Stek på medelvärme under försiktig omrörning i kanske fem minuter. Syrsorna ska bli aptitligt lätt brynta och lite frasiga. Salta inte för lätt, syrsorna ska fungera som ett salt komplement till de söta morötterna.
  4. Lägg upp morötterna och strö syrsorna över. Strö över hackad färsk chili och lite fänkål eller körvel. Servera direkt.