Search
Generic filters
Exact matches only

Pakora, indiska friterade grönsaker

0
Delningar
MAT

Pakora, indiska friterade grönsaker

Ja, egentligen är det ju inte bara grönsaker som friteras med kryddig kikärtssmet till pakora. Det går att fritera lite allt möjligt på det här goda viset. Här har jag valt en ganska ovanlig grönsak, blomställningar av malabarspenat som jag odlar. Jättegott och roligt! I vanliga fall är det ju mest bladen man äter. Men det är bara att välja de grönsaker och andra ingredienser man själv gillar, precis som när man gör tempura. Det man kan tänka på är att anpassa storleken på bitarna efter hur lång tillagningstid en grönsak har. Spenatblad tar väsentligen kortare tid än en kålrot för att exemplifiera med två extremer.

Blommor av malabarspenat

Det går också att krydda smeten på en väldig massa olika vis, så avfärda inte det här bara för att jag radar upp en massa kryddor! Uteslut och lägg till som ni behagar, det gör både jag och folk i Indien. Det finns regionala varianter och dessutom en massa byar, familjer och individer som gör på sina olika vis.

Lättlagat, lättätet, jättegott!

Det här är lättlagad mat. Alltså verkligen. Som med allt friterat går det enklare i en fritös, men det går absolut att göra även i en vanlig kastrull. Man får se till att inte slänga i för mycket på en gång bara så att oljan svalnar.

En pakora, redo att dippas och ätas

Bäst äter man pakoras med en chutney. Eller varför inte flera! Och en raita, yoghurtsås, också när man väl håller på. Och så passar indiskt kryddigt te väldigt fint till. Det finns förresten ett annat liknande men enklare recept här på Feeders, friterad blomkål.

Pakora förresten. Pakoda? Eller pakoras? Eller tom pakore, som det heter på hindi. Det vete tusan vad som egentligen är mest korrekt och som folk dessutom kan hitta via googling. Det fick bli pakora den här gången i alla fall. (Och tack till gänget i vår facebookgrupp Feeders Matprat som hjälpte mig bena i frågan!)

Ingredienser

Några nävar grönsaker, se förslag nedan
2,5 dl kikärtsmjöl
1 msk rismjöl
1 msk mannagryn/semolina, helst finkornig
1 krm hett chilipulver
Några skivor färsk ingefära
1 färsk grön chili t ex jalapeno
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk bakpulver
2 schalottenlökar
2 msk yoghurt
Eventuellt 1 msk curryblad
Salt efter smak

Förenklingar

  • Skippa rismjöl, semolina, yoghurt
  • Krydda efter tillgång och smak

Förslag till alternativa grönsaker

Finstrimlade blandade grönsaker i likstora strimlor, blom- eller omogna fruktställningar av malabarspenat, spenatblad, kål, blomkål (särskilt bukettblomkål), lök, purjolök, shisoblad, gröna bönor, aubergine, färsk grön chili, okra…

Det är svårt att ange exakt kvantitet eftersom grönsakerna är olika beskaffade och har olika stor yta som ska täckas av smet. Men grönsakerna ska kunna täckas av smeten, det är riktlinjen. Man märker medan man håller på.

Till servering

Chutney av olika sort och gärna någon yoghurtsås

Gör så här

  1. Mixa ihop ingredienserna och vatten, lite i taget, till en smet. Jag använder stavmixer för jag har bäst koll på smeten då. Smeten ska varken vara trög eller rinnig, ungefär i den tjockare änden av vanlig pannkakssmet brukar bli bra men det beror lite vad det är man ska fritera. Låt smeten stå en kvart, gärna lite längre.
  2. Skär grönsaker i ungefär lika stora strimlor, men anpassa efter vilka grönsaker du använder. Om grönsakerna känns blöta och liksom vätskar sig, pudra dem gärna med lite kikärtsmjöl och rör runt.

  3. Doppa större grönsaksbitar som bukettblomkål eller hela (gärna färskostfyllda) gröna chili individuellt i smeten så de täcks. Eller ös ner några nävar strimlade grönsaker direkt i smeten och rör runt. Testfritera lite och justera smak och hur lös smeten är efter behov.
  4. Fritera i lagom munsbitar i ganska het olja, en eller ett par matskedar smettäckta grönsaker. Se till att det inte blir för tjocka klumpar för då riskerar smeten bli degig i mitten och grönsakerna inte genomlagade. Fritera några åt gången, beroende på hur stor gryta du använder, och vänd dem några gånger under tiden. De ska bli gyllene och krispiga med saftiga grönsaker i.
  5. Låt dina pakora rinna av på hushållspapper.
  6. Servera direkt som förrätt eller snacks med en eller flera chutney och raita, yoghurtsåser. Chai, indiskt kryddigt te med mjölk, passar fint till. Eller en öl.

Blommor av malabarspenat doppas i pakorasmeten

Sugen på mer?