Search
Generic filters
Exact matches only

Ostgratinerad cikoria

0
Delningar
MAT

Ostgratinerad cikoria

Verkar som var och varannan köper olika former av cikoria i år. Aldrig sett istagram så beskbladigt som nu! Catalogna, puntarelle, endiver och diverse andra varianter. Likaså i trädgårdsodlingen verkar cikora ha fått ett uppsving. Kul! Läser jag mitt instagram rätt blir de flesta till italienska sallader likt denna med sardeller, citron och vitlök. Tveklöst ett av de bästa sätten att tillaga denna ganska beska grönsak. Men knappast det enda.

Salta fylliga smaker och fett kompletterar beska blad fint, antingen syrligt som i salladen ovan eller lent gräddigt. Fast min ena dotter, i övrigt påfallande okinkig, tycker det smakar hemskt med gräddiga varianter. Hon är känslig för beska och behöver syra som balanserar.

Ett knippe cikoria. Det är alltså en enda planta

Eftersom jag dels snöat in på italienskt en tid (liksom resten av instagram, gnudi och sånt) och dels köpt på mig en faslig massa cikoria av olika sorter måste jag variera mitt frossande. En vårvinterdag väljer jag en lätt sallad men nu, med en massa grader minus plus snöfluff, passar det bättre med nånting gräddigt och varmt.

Och eftersom Belgien är het belangrijkste andijvie land (”det främsta envidelandet” enligt google translate) vände jag mig dit för inspiration. I Belgien gratinerar man endiver med ost och gärna även skinka. Jag smaksatte min gratäng med comté men t ex gruyère passar också fint, liksom en skvätt vin och dijonsenap. Värmande och mättande.

Ett tips förresten. I orientbutiker finns ofta jättefin catalognacikoria till väldigt bra pris, även i lite mindre städer.

Och så inget gnäll om min ostädade ugn! Det är bara personer som är rädda att polisen ska lyckas hitta dna-spår som sanerar ugnen.

Ingredienser

4 portioner

Ett knippe cikoria, t ex catalogna

50 g smör
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl grädde
100-150 g riven lagrad ost, t ex comté eller gruyère
1 msk dijonsenap
Nymald svartpeppar och salt efter smak

Gör så här

  1. Skölj cikorian noga. Det finns risk för jordsmul särskilt i botten av bladrosetten. Skär den tvärsöver i ca 3 cm långa bitar. Koka i lättsaltat vatten sisådär fem minuter tills cikorian slaknat lite. Häll av vattnet, skölj snabbt med kallvatten så cikorian svalnar och låt den rinna av. Lägg den sen i en ugnsform, alternativt fyra eller valfritt antal portionsformar.
  2. Förvälld cikoria i ugnsform

  3. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa i vetemjölet och låt puttra på medelvärme under omrörning några minuter. Vetemjölet får gärna bli väldigt lätt gyllene men smöret ska inte börja bli brunt. Vispa i det vita vinet under omrörning så det inte blir klumpar, sen vattnet. Det ska bli som en tjock stuvning. Häll därefter i grädden och låt det precis värmas upp igen. Tillsätt lite drygt hälften av den rivna osten en matsked dijonsenap. Rör i osten så den smälter men låt inte såsen koka mer. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll såsen över cikorian. Här beror det lite på vilken form du använder och exakt hur mycket cikora det är om all sås behövs eller inte. Strö över ytterligare ost och mal över lite svartpeppar.
  5. Redo för ugnen!

  6. Ställ in formen i het ugn, 250 grader och grillelement på. Låt den gräddas i kanske en kvart eller så länge det nu behövs för att det ska bubbla fint i formen och ytan blivit vackert gyllene. Ta ut gratängen och servera med ett gott bröd, antingen som sidorätt eller bara som den är, kanske med en bit skinka till.