Search
Generic filters
Exact matches only

Italiensk vårsallad av cikoria

1
Delningar
MAT

Italiensk vårsallad av cikoria

Det här är en sallad jag smakade för första gången en vår i Rom. Blev blixtkär! Köpte med mig en lokal variant av cikoria hem, puntarelle, men misstänkte väl att semesterromansen skulle förlora sin lyster på hemmaplan. Så blev det inte alls. Vi talar livslång kärlek. Jag älskar den här salladen!

Det här är en rätt som är alldeles särskilt beroende av bra råvaror. Den blir väl ok även med mediokra, men med bra sardeller och god olivolja blir den helt sensationellt fin! Och med gammal skruttvitlök blir den skit, lika bra att bara äta något annat i så fall.

Dressingen är sur och salt och oljig vilket behövs för att balansera upp den krispiga beskan. Jag älskar syra så jag slaskar på rejält med citron och ordentligt med dressing, men det är ju så individuellt hur man upplever smaker så jag tycker verkligen var och en får se till att hitta rätt balans där.

Salladen görs på cikoria, en maskrosliknande bladgrönsak med ganska uttalad beska. Den finns i flera påtagligt olika varianter. Till den här salladen används allra helst varianten som heter puntarelle som till stor del består av en rejält stor vit bas, nästan som en enda klump bara. Det går även bra med endive, radiccio eller liknanade, och funkar faktiskt fint med stjälkselleri även om det blir något annat eftersom beskan inte är där.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

1 ruska cikoria
10 sardeller
1 citron, saften
4 msk bra olivolja
1 vitlöksklyfta, måste vara färsk utan mögelsmak
Salt
Nymald svartpeppar

Gör så här

1. Skär bort alla övre gröna delar av cikorian. Det vi vill åt i det här receptet är det riktigt vita som finns nära basen, ungefär den undre tredjedelen av cikoriaruskan. Det gröna används till förslagsvis fave e cikoria, ljuvlig kräm av bondbönor med kokta cikoriablad, en rätt som är själva definitionen av ”godare än det låter”.

2. Skär de vita delarna i strimlor, så lika tändstickor som möjligt i vidd och längd. Skölj strimlorna och lägg dem i en bunke med iskallt vatten. Låt dem ligga i vattnet i minst en timme tills de blivit alldeles krispiga och vissa rullat ihop sig en smula, sådär som man gjorde med maskrosstjälkar som liten.

3. Riv vitlöken, salta lite. Tillsätt sardellerna och mosa ihop. Mosa ordentligt men låt även en och annan mindre bit finnas kvar, mest för att det ser trevligt ut och att små salta utropstecken piggar upp. Pressa över citronen med en gaffel bara för att det känns så himla rustikt där i ditt italienska bondkök. Rör ihop och tillsätt sedan olivoljan och rör i den.

4. Låt cikoriastrimlorna rinna av. Lägg dem på en kökshandduk att torka till ordentligt. Häll dem i en skål och blanda i hälften av dressingen. Rör om ordentligt och smaka av. Vill du ha mer dressing över? Justera till din smak.

5. Flytta över till en stor snyggskål eller, helst, individuella skålar. Mal Över lite svartpeppar och slaska eventuellt på ännu lite mer olivolja. Vill du snofsa till det så dekorerar du med en hel sardell. Gott bröd till bara om du serverar den som förrätt, eller så äter du salladen som en del av en middag. Den lättar upp tyngre rätter på ett väldigt fint vis.

En annan fin men helt annorlunda rätt av samma grönsak är fave e cikoria.