Search
Generic filters
Exact matches only

Kräm på bondbönor med cikoria, fave e cicoria

2
Delningar
MAT

Kräm på bondbönor med cikoria, fave e cicoria

Vissa rätter är helt omöjliga att begripa storheten hos innan man smakat. Jag menar, hur i hela friden skulle torra bondbönor och beska maskrosor, nästan enbart, kunna bli till den mest fantastiskt goda och faktiskt ganska lyxiga macka?

Den här rätten gör jag oftast på egenplockade maskrosor, som en vårprimör. Men i år… ja, jag vet, jag har gnällt nog över vädret. Men hur som helst så köpte jag cikoria härom dagen. Nästan lika gott som maskros om än kanske inte fullt samma lyckorus som när jag knatat ut på en promenad i vårsolen och plockat egna blad, barärmad, grusig cykelväg, humlor som surrar, översta jordlagret varmt mot fingrarna när jag lirkar upp de första små bladrosetterna…

Vin till? Vin till! Vin eller annan frisk och gärna syrlig dryck behövs som komplement till olivoljan och den lena bönkrämen, men det måste vara ett vin som tål beska, annars kan det smaka förfärligt.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

6-8 portioner

300 g torkade skalade bondbönor
Salt
2 dl olivolja
Ungefär 1/2 kg maskros eller cikoria, den huvudsakligen gröna delen (den du rensar bort när du gör italiensk vårsallad av cikoria). Exakt kvantitet är inte jättenoga. Särskilt maskrosor väger betydligt mer när marken är fuktig än när den är torr, och skillnaden är vatten som kokar bort.
Gott surdegsbröd, svartpeppar, olivolja och salt till servering

Gör så här

1. Skölj och blötlägg de torra bondbönorna över natten.

2. Häll av vattnet och pytsa över bönorna i en tjockbottnad rymlig kastrull med färskt vatten som täcker precis. Låt koka på medelvärme under lock. Skumma allteftersom det behövs. Efter kanske 20 minuter häller du i salt, ungefär en tesked per liter vatten. Låt koka ungefär en timme, det tar lite olika lång tid att få bönorna så mjuka att de börjar lösas upp och bli till sås. Tror det beror på hur gamla och torra de är till att börja med. Om det verkar bli för torrt i kastrullen tillsätter du mer varmt vatten. Rör gärna om då och då för att se till att de inte kokar fast i botten. Testa då och då en stor bönbit för att se om den är klar. De ska bli ätmjuka rakt igenom. När inga alltför okokta bitar är kvar kör du runt med stavmixer tills det hela blir en trög sås, ungefär som sån där lättgröt stackars småbarn ibland serveras. När bönsåsen är hyfsat slät vispar du i en deciliter olivolja med en handvisp. Smaka av med salt och peppar.

3. Dela bladen i mindre bitar, kanske 5 cm långa, inte så noga. Skölj särskilt maskrosor ordentligt, då det kan samlas en massa jord i bladrosetterna. Blötlägg gärna och gnugga dem försiktigt för att få bort all jord och sand.

4. Lägg de fuktiga bladen i en tjockbottnad kastrull och koka på medelhög värme. Rör om titt som tätt så bladen inte fastar och bränns vid. De ska inte få färg, bara mjukna och blir lite mindre blöta. Blir det för torrt så tillsätter du lite vatten, men de ska annars egentligen inte ha något kokvatten. Målet är snarast att vatten ska koka bort. Men lite vatten ska ändå finnas i kastrullen, annars bränner bladen lätt vid. När de mjuknat, efter kanske tjugo minuter, tar du upp bladen och klämmer ut resterande överflödsvätska bäst det går.

5. Blanda bladen med ganska generöst med salt, behövs för att balansera beskan, och en knapp deciliter olivolja.

6. Nu kan du servera på ett par olika vis. Antingen lägger du upp bönkräm och blad i varsin skål, eller i samma skål med bönkrämen under och bladen som delvis täcker den, och serverar med rostade bitar av brödet så att var och en får montera ihop sina mackor. Eller så lägger du upp rostade brödskivor på serveringsassietter, lägger på några skedar bönkräm och några skedar blad ovanpå. Oavsett hur du serverar så ställer du fram en flaska god olivolja, en pepparkvarn och salt vid servering, så att var och en får justera smaken själv.

7. Krämen och bladen är godast och mest smakrika innan de kallnat, men det går bra att värma upp eventuella rester senare. Fast du vill ju ha nyrostat bröd till.

En annan god rätt av bondbönor fast färska är denna rätt, grillade bondbönor med dill.