Search
Generic filters
Exact matches only

Den sista måltiden

3
Delningar
PRAT

Den sista måltiden

Skärtorsdagen till ära så tänkte jag prata lite om den sista måltiden med Jesus och hans lärjungar. Det ska sägas att jag inte är religiös, men jag har en väldig respekt för andras tro och jag kan nog själv känna att jag faktiskt saknar lite andlighet i livet. Jag ersätter andligheten med mat.

Den sista måltiden firade Jesus och lärjungarna enligt judisk tradition och ämnet visade sig vara väldigt intressant att gräva lite i. Eftersom jag är den typen av människa som i grunden är intresserad av det mesta bara jag får snöa in lite på det så blev jag så klart väldigt triggad.

Mycket finns så klart skrivet om detta och jag är ingalunda någon expert, tvärtom så är jag inte ens konfirmerad. Men jag, min eländige syndare, kanske kan bena lite i ämnet i alla fall.

Den mest kända källan är nog målningen ’Nattvarden’ av Leonardo Da Vinci, men det är samtidigt en av de sämre källorna. I målningen finns en massa religiös symbolism, men som historisk meny är den nog tämligen värdelös, Jesus och lärjungarna åt knappast ål eller apelsinskivor under den sista måltiden. Jag skippar målningen och går istället in på vad Bibeln och arkeologin säger.

Bibeln

Vi börjar med ett par citat ur Bibeln gällande den sista måltiden.

”Och när stunden var inne, lade han sig till bords, och apostlarna med honom. Och han sade till dem: »Jag har högeligen åstundat att äta detta påskalamm med eder, förrän mitt lidande begynner; ty jag säger eder att jag icke mer skall fira denna högtid, förrän den kommer till fullbordan i Guds rike ty jag säger eder att jag härefter icke, förrän Guds rike kommer, skall dricka av det som kommer från vinträd.» Sedan tog han ett bröd och tackade Gud och bröt det och gav åt dem och sade: »Detta är min lekamen, som varder utgiven för eder. Gören detta till min åminnelse.» Sammalunda tog han ock kalken, efter måltiden, och sade: »Denna kalk är det nya förbundet, i mitt blod, som varder utgjutet för eder.…” Lukas 22: 14-19

”Medan de nu åto, tog Jesus ett bröd och välsignade det och bröt det och gav åt lärjungarna och sade: »Tagen och äten; detta är min lekamen.» Och han tog en kalk och tackade Gud och gav åt dem och sade: »Dricken härav alla; ty detta är mitt blod, förbundsblodet, som varder utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Och jag säger eder: Härefter skall jag icke mer dricka av det som kommer från vinträd, förrän på den dag då jag dricker det nytt med eder i min Faders rike.»” Matteus 26: 26-29

Enligt judiska tradition består påskmåltiden av ägg, grönsaker, sötsaker och bittra örter. Bittra smaker skulle påminna om det hårda slavlivet och sötsakerna det nya livet. Och även Andra Mosebok påminner om detta (det kan ni leta upp själva om ni vill i 2 Mos 12:1-14 då jag tycker texten är lite för lång att citera här).

Så enligt bibeln…

…åts det lamm, bittra örter, grönsaker, ägg, pimplades vin och knaprades på osyrat bröd. Det låter inte så tokigt och är kanske inte helt olikt vad vi idag äter på påskbordet.

Arkeologin

Arkeologin har så klart en hel del att lära oss också och det vore dumt av mig att inte snegla lite på den. Ett par matintresserade italienska arkeologer, Generoso Urciuoli och Marta Berogno, har grävt lite i den sista måltiden (tyvärr hittar jag inga vetenskapliga artiklar av dem utan får förlita mig på andrahandsreferat) och kompletterar bilden från Bibeln med arkeologiska bevis och kunskap om hur och vad man ofta åt på Jesu tid.

Middagsbordet

Det är tämligen troligt att man ätit på tallrikar/kärl av terrakotta och stengods och till stor del ur samma kärl. Man får också anta att man satt på golvet och åt, och inte längs ett långbord som i Da Vincis målning (där dessutom alla sitter på samma sida av bordet).

Vad man åt

Att vin och osyrat bröd intogs kan man nog vara rätt så säker på och även de bittra örterna som nämns i Bibeln, troligen tillsammans med pistasch. Vidare kan man anta att det åts dadlar, nötter, olivolja och honung – livsmedel som varit vanliga i regionen sedan väldigt lång tid tillbaka. Förmodligen blandades många av dessa ingredienser till röror på samma sätt som görs av människor i Mellanöstern idag. Även långkokta böngrytor var vanliga på Jesu tid.

Gällande vinet så har jag en alldeles egen teori. Att vara frälsare och Guds son betalade sig skitdåligt på den tiden (fackföreningsrörelsen hade inte riktigt fått något fäste även om Stig Malm var aktiv redan på den tiden). Jag tror därför att man snålade lite och köpte ett billigt survin på bag-in-box. Historien påstår däremot att man snarare drack vin kryddat med t ex torkade frukter, honung, peppar, myrra, seder, mynta och kanel.

…och lammet då?

Lammet är däremot, till skillnad mot vinet, föremål för äkta kontrovers.

Påven Benedict XV kungjorde 2007 att den sista måltiden ägde rum innan offrandet av lammet, alltså tidigare på dagen, vilket skulle betyda att det inte åts något lamm av killarna (och den eventuella tjejen Maria Magdalena) på golvet. Påven menade istället att ”Jesus är Guds sanna lamm som utgöt sitt blod för oss” (min översättning från engelska).

Självklart har jag ingen åsikt i frågan, vem är jag att gå i polemik med Heliga Stolen, men kontroverser är ju alltid intressanta.

Den fromme svenske påskfiraren

Så hur ska vi då fira en from påsk på saker vi hittar i vanliga butiker? Jag föreslår glögg (kryddat vin), tunnbröd (osyrat bröd), vita bönor i tomatsås (bönröra), lite persilja ovanpå (örter) och till efterrätt en påse pistaschnötter och dadlar. Bittra örter då? Jo serru, ett par stadiga supar Bäska droppar så är du hemma. Nu är du redo för himmelrikets all härlighet.

Varsågod för tips.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Källor

Bibeln

http://www.motesplatsjerusalem.se/wp-content/uploads/2015/08/Nattvarden-2015.pdf

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/heres-what-apostles-ate-last-supper-180954838/

http://www.foodandwine.com/holidays-events/easter/what-we-think-was-eaten-last-supper

http://www.asianews.it/index.php?l=en&art=8936

https://uk.blastingnews.com/food-and-wine/2017/04/the-original-menu-at-the-last-supper-001625049.html