Search
Generic filters
Exact matches only

Äntligen kinesiskt risvin!

0
Delningar
KÖK

Äntligen kinesiskt risvin!

Shaoxing finns nu i Systembolagets fasta sortiment!!

Vi på Feeders älskar ju kinesisk mat och som vi har längtat efter detta! Äntligen blir det mer tillgängligt för vem som helst att få till riktiga kinesiska smaker, eftersom Systembolaget till slut valt att ta in shaoxingvin i det fasta sortimentet. Hurra!

De senaste åren har shaoxingvin funnits i beställningssortimentet, men nu blir det alltså mer tillgängligt för alla i hela Sverige att köpa utan extra avgifter och krångel. Dessförinnan fick vi som älskar kinesisk matkultur använda den haltande ersättningen torr sherry plus madeira. Eller köpa diverse mer eller mindre knepiga varianter av risvin under disk i små matbutiker… (Se tidigare text av Anders på Taffel) Eller dränka sorgerna i nån av det oändliga antal slibbiga BiB som Systembolaget prioriterat att kränga, för folkhälsan.

Risvin i och till kinesisk mat

Shaoxing är alltså ett kinesiskt risvin. Jättegott att dricka och snudd på nödvändigt i kinesisk mat. Enligt Systembolaget har sorten Kuaijishan 5 years som nu tagits in i deras fasta sortiment en ”utvecklad smak med liten sötma, inslag av hasselnötter, torkade aprikoser, dadlar, apelsinskal, kanel och mandelmassa.” Det ska passa till svamp- eller hummersoppa eller till kallskuret och småplock. Vi skulle vilja lägga till att det passar hyfsat jäkla bra till och i kinesisk mat också. 🙂

Räkor i sås med saltägg och shaoxing

Vem ska vi tacka för det här då? Killen på bilden överst i det här inlägget, Ludvig Sääf! (Lu Spirits hemsida, @lusaaf på insta) Han är importören som kämpat för att vi ska få tillgång till både kinesiskt rivin och spriten baijiu i Sverige. En riktig eldsjäl som gjort otroligt mycket för att sprida kinesisk mat- och dryckeskultur här. För det hänger ju ihop, mat och dryck.

Vi på Feeders är nördiga nog att ha beställt både det ena och andra ur Ludvigs bidrag till beställningssortimentet (japp, det finns mer roligt från Kina där!) de senaste åren. Därför har vi redan en massa recept där shaoxing är en ingrediens, och vi har lagt in länkar till dem nedan. Plus ett recept på grillade bondbönor eftersom det är en fantastisk dryckesmatchning! Och nu är rätterna alltså äntligen betydligt mer tillgängliga att laga för vem som helst i landet.

Det är värt att fira med en skål! Ganbei!

/Mia och Anders