Search
Generic filters
Exact matches only

Chili cheese fries

0
Delningar
MAT

Chili cheese fries

Chili Cheese Fries

Chili cheese fries är en riktigt fin fredagsslafsig maträtt och genom lite framförhållning, t ex genom att laga massor av chili i förväg, så kan den vara klar på under en halvtimma.

Vi har fyra komponenter att bolla lite med: chilin, pommes, osten och tillbehören. Här kan man faktiskt göra lite som man vill och se gärna det här inlägget mest som inspiration. Gör det skitavancerat eller ta genvägar, det finns inga rätt eller fel.

Chilin

Vi är många som läst vad man inte alls kan ha i en chili – tomater, vita bönor, gul lök och köttfärs. Jag blir fortfarande provocerad när jag läser det. Klart som fan vi får ha i vad vi vill i vår chili. Såna där ”en äkta… …måste innehålla/får inte innehålla…”-påståenden har alltid stört mig då de är så ruskigt konservativa. Visst sjutton kan jag göra en bra chili utan de där ingredienserna men jag kan också göra en väldigt god chili med dem. Gott måste väl ändå vara ledordet. Jag vill införa en ny regel – En riktig chili ska vara god.

Vi kan nöja oss där.

Receptet nedan kan du variera helt efter tycke och smak.

Pommes frites

Här finns det massor att prata om, och som tur är har jag redan skrivit om det. Läs det här inlägget, förfasas lite över att den där Anders förmodligen är dum i huvudet, testa och ändra sedan uppfattning om Anders. Passa också på att läsa om varför du behöver en fritös.

Osten

Här finns det möjlighet att krångla till det utav helvete eller också göra det väldigt enkelt för sig. Du väljer själv.

Det roligaste och kanske krångligaste sättet är att göra egen perfekt smältande ost, ett projekt som jag ägnade ganska lång tid åt. Det receptet har faktiskt spridits en hel del de senaste fyra åren men jag tror faktiskt jag var först i Sverige. När din ost är klar så häller du den bara över maten. Se till att ta för mycket.

Det enklaste sättet är att helt enkelt bara riva lite god ost över hela kalaset och sen mikra det lite snabbt. Nackdelen är att dina pommes kommer tappa lite krisp i micron. Testa att smälta osten med en brännare istället så går det nog bättre.

Ett ytterligare alternativ är att köpa ett paket hamburgerost och sedan smälta försiktigt i en kastrull. Hamburgerosten innehåller mycket emulgeringsmedel så den kommer smälta snyggt.

En annan snabbvariant är att använda vanlig mjukost som du rör ut lite grädde i för att få den lösare. Jag skrev lite om en kryddvariant av sån ost här.

Ingredienser

4 portioner (kommer bli massor av chili över)

Chilin (frys in det som blir över)

1 kg nötfärs
150 g bacon
neutral olja för stekning
1 stor gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 röda paprikor, tärnade
2 jalapenos, urkärnade och hackade
0,5 dl tomatpuré
Chipotle i adobosås efter smak (kan ersättas med blötlagda chipotlechilis)
5 dl kraftig kycklingbuljong
1 msk mald spiskummin
2 msk bra paprikapulver
1 msk oregano, gärna mexikansk
1 burk konserverade tomater
0,5 dl ljus soja
vitvinsvinäger efter smak
salt, svartpeppar och socker efter smak
3 burkar kidneybönor (kan uteslutas)

Övrigt (förslag)

pommes frites
minst ett paket hamburgerost (Väddö är god!)
finhackad koriander
picklade jalapeno
färsk chili, skivad

Gör så här

Chilin

 1. Börja med att hetta upp olja i en rejäl stekpanna. Stek nu färsen i omgångar på hög värme så att den får fin stekyta. Lassar du ner all färs på en gång så kommer den släppa vätska innan du fått till någon stekyta och därefter kommer den koka i sina egna köttsafter. Enda sättet att steka färs på är att steka lite i taget och hårt, det är otroligt viktigt för smaken. Lassa av allteftersom färsen blir färdig i någon typ av bunke.
 2. Under tiden du steker färsen kan du också i en annan stekpanna försiktigt steka på baconet. Stek det i hela skivor på låg värme tills det är knaprigt. Skär sedan i mindre bitar och blanda ihop med den stekta färsen.
 3. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök på medelhög temperatur tills vilöken blir lite brynt i kanterna. Lägg då ner paprika och jalapeno och fräs vidare i fem minuter. Lassa därefter ner tomatpurén och höj temperaturen lite på plattan. Rör om noga så inget bränner fast och fortsätt rosta under 5 minuter för att få bort den värsta beskan ur tomatpurén.
 4. Mixa ihop det du vill från chipotleburken (en hel burk gör chilin hemskt stark) tillsammans med 5 dl kycklingbuljong. Kör du med torkade och blötlagda chipotles så gör du exakt lika med dem också. Häll ner det mixade i grytan och låt det koka upp med grönsakerna.
 5. Lassa också ner den stekta färsen, tomaterna, oregano, spiskummin, paprikapulver och soja i grytan. Koka upp och låt sedan stå och puttra under lock i tre timmar. Det går att ta den tidigare också, liksom det går att låta den stå att puttra längre och som i många fall med tomat- och chilibaserade rätter så vinner man på lång tid på 100°C för att få till våra önskade smakreaktioner i maten.
 6. Smaka sedan av grytan med salt, peppar, socker och vitvinsvinäger. Ta lite i taget och känn efter vad som passar just dig bäst, det är verkligen en smaksak. Många tycker nog att jag ofta lagar för sur mat då jag är lite ättiksknarkare. Bestäm själv vad du tycker är godast.
 7. Avsluta med att blanda i bönorna om du nu vill ha med dem. Såna kan man även blanda ner när man värmer upp chilin i efterhand och just till Chili Cheese Fries och nachos kan jag tycka det passar bättre att vara utan bönor, men det där är lite olika från dag till dag.

Servering

 1. Smält hamburgerosten i en kastrull på låg temperatur.
 2. Lassa upp rejält med pommes på varje tallrik.
 3. Toppa med en stor slev chili och häll sedan över den smälta osten. Avsluta med att strö över de övriga tillbehören.
 4. Drick massor med öl till maten.