Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesiskt potatismos

0
Delningar
MAT

Kinesiskt potatismos

Först och främst – kinesiskt potatismos, eller egentligen yunnanesiskt, är en snabb och enkel rätt. I det här inlägget inser jag att jag och mina många ord kommer lura er att tro det motsatta. Men snälla bara lita på mig här. Rätten är lättlagad och ingredienserna är enkla att få tag på i Sverige, både i fysiska butiker och på nätet. Sen kan man krångla till det med finlir, fänkål och tryffel om man vill, eller bara ge fan. Men ha lite tålamod med själva det här inlägget och du kommer belönas med en hemskt trevlig rätt att ha i din repertoar! ”Jaså, var det så här enkelt?!” var min känsla efter första gången jag lagade.

Med fänkål och tryffel – eller förenklat

Det är lika bra att jag skriver detta tydligt inser jag: Det går verkligen utmärkt att förenkla detta recept. Jag smaksätter gärna med fänkål och tryffel om jag råkar ha, men det är ingen regel. Börja enkelt om du är tveksam och bygg sen ut om du känner för det. Och scrolla förbi inledningen direkt till receptet om du saknar tålamod med detaljerna.

 • Fänkål och den inlagda grönsaken är valfria att ha i.
 • Chilioljan är valfri.
 • Tryffeln är jättevalfri.
 • Fasen, egentligen allt utom potatis, salladslök och olja är valfritt!

Byt ut efter tillgång och smak

Mängden fänkålsdill jag tillsätter är en smaksak. Eller kanske än mer en fråga om tillgång. Om jag bara har tillgång till några ynka fjun dill från en fänkålsknöl är det var jag får hålla mig till. På sommaren däremot har jag egen fänkål i trädgården och då kan moset snudd på se ut som en sallad eftersom jag tar chansen att vräka i en massa.

Fänkålsdill av en färgvariant som kallas bronsfänkål. Dillen är bladen av samma art som den vanliga fänkålsknölen och fröet

Jag har förresten även gjort kinesiskt potatismos med dill istället, i avsaknad av fänkålsdill. Jättegott! Plus känns lite roligt med den välbekanta svenska smaken. Men man kan ju skippa det helt också, eller kanske ta i en nypa stötta fänålsfrön eller fänkålspollen istället för smaken. Eller varför inte koriander om man gillar det bättre?

Kinesisk inlagd grönsak och dessutom helst från Yunnan, Yunnan Suan Yancai. Ja jisses, det låter ju bökigt. Men så farligt är det nu inte. Först och främst är den valfri. Men annars finns den att köpa i vilken butik med kinamat som helst, om inte från Yunnan så någon annan variant och det går faktiskt också utmärkt. Fast inte varje liten ort har en kinabutik, och ifall man ändå vill ha det där pikanta tillskottet så kan surkål vara en idé. Jag läste en gång att man kan tillsätta en aning hackad kapris också så kommer det ännu närmre i smak, men har inte testat själv än.

Kinesisk inlagd grönsak

På bilden använde jag en halv längsmedskuren färsk chilifrukt istället för torkade flagor för att göra den avslutande chilioljan. Jag hade så fin chili och kände för det bara. Likaså är moset inte så värst mosat. Normalt vill jag ha potatisen mer finfördelad än på bilden. Men även det är en smaksak, och jag gör helt enkelt lite olika mellan gångerna.

Tryffel?!

Jag hittade den här rätten genom att Ludvig Sääf nämnde den i nåt sammanhang. Min googling ledde mig till bl a detta recept som jag tagit avstamp i. Men jag gör lite som jag vill med det. Man får ta sig friheter i matlagning!

Som t ex att jag ibland tillsätter tryffel, hemskt ogenuint. Jag googlade faktiskt ”茴香 老奶洋芋 松露” i ett försök att lura ut om det var nåt som redan fanns och det verkade inte så, men den språkliga barriären blev mig övermäktig. Den idén kommer från en annan kinesisk potatisrätt som Anders lagat, wokade potatisstavar med tryffel, där tryffeln passar jättefint med smaken av stjärnanis. Anis, fänkål… Det kulinariska hoppet är inte långt.

Valfri guldkant på moset

Och som alltid med kinesisk mat är det trevligt att servera flera rätter. Men det är ju inget måste, och just kinesiskt potatismos tycker jag funkar fint som det är, som en enkel lunch. Kanske med en sked köpt laoganma som jag alltid har i kylskåpet. För den som vill laga en större middag har vi annars en del att välja bland i vårt receptarkiv över kinesisk mat. Men varför inte göra den svenska klassikern köttbullar och potatismos? Fast på kinesiska då, med hjälp av Anders fenomenala recept på lejonhuvudköttbullar.

Ingredienser

450 g potatis, runt 4 potatisar
Neutral matolja, upp till en dl
2 vitlöksklyftor
50 g kinesisk inlagd grönsak, helst från Yunnan (Yunnan Suan Yancai)
2 salladslökar
Ett litet knippe fänkålsdill. Sikta på 20 gram om du är osäker
1 + 2 tsk chiliflagor av valfri styrka, t ex koreanska
1 krm sichuanpepper
1 nypa vitpeppar
1 krm salt
1 krm socker
Tryffel efter smak

Det finns stor frihet i att variera ingredienserna. Tryffel behövs inte, fänkål kan du skippa eller ersätta, likaså den inlagda grönsaken. Läs inledningen för detaljer.

Gör så här

 1. Koka potatisen med skalet på. Jag skalade dem nån gång och överkokte dessutom, och då kändes de lite väl blöta så jag föredrar skalet på även om det blir ett extra tråkmoment att skala kokt potatis. Jag avskyr att skala kokt potatis. Eller så använder du överblivna potatisar. Jag brukar göra det och tycker det funkar fint.
 2. Hacka vitlöken fint. Skölj först och kläm sen ur överflödig vätska från den inlagda grönsaken och hacka den grovt. (Alternativt detsamma med surkål, plus finhacka en tesked kapris också.) Skiva salladslöken. Hacka fänkålsdillen som du skulle hackat dill. Skala potatisen och skär den i kuber. Stöt sichuanpepparen till pulver i en mortel.
 3. Hetta upp tre matskedar olja och häll över 1 tsk chiliflagor i en skål. Rör runt och låt stå så länge.
 4. Hetta upp ett par matskedar olja i en wok eller en bra stekpanna som saker inte fastnar i så lätt. I med vitlöken och det vita från salladslöken och rör runt. Direkt efter, tillsätt den inlagda grönsaken och rör runt det hela snabbt. Rör i 1-2 tsk chilipulver och stek några sekunder till.
 5. Därefter, lägg i potatisen. Mosa den lätt men den ska vara fortsatt klumpig. Här är det nog lite av en smaksak hur man vill ha den, men jag föredrar i alla fall att det blir till ett mos snarare än stora bitar men samtidigt ha kvar en del bitar och struktur. Stek och rör runt titt som tätt men inte konstant. Det får gärna bli lite stekyta här och var.
 6. Strö över vitpeppar, salt, socker jämnt fördelat, och ytterligare nån matsked olja och fortsätt steka och röra runt under nån minut eller två. Ja det är en del olja i den här rätten, och egentligen tycker jag det funkar bättre att tillsätta på känn än att mäta eftersom mängden delvis verkar bero på hur potatisen är beskaffad. Mjölig potatis t ex kräver mer olja, och även hur mycket man mosar potatisen påverkar. Liksom så klart egna preferenser. Men ledstjärnan är att potatisen ska kännas härligt saftig snarare än torr, och inte heller fastna i pannan.
 7. Vänd i sichuanpeppar och den hackade fänkålen och rör runt det hela under nån halvminut. Fänkålen ska slakna en smula. Vänd i den gröna delen av salladslöken och ta pannan av plattan. Här kan du även vända i riven tryffel.
 8. Häll över ett par matskedar chiliolja och riv över ytterligare färsk tryffel om du har och vill. Servera direkt med andra kinesiska rätter, eller ät mest bara som det är som en lyxig enkel lunch.

Mer kinesisk potatis

En annan variant av samma rätt