Search
Generic filters
Exact matches only

Råbiff av lamm med marockanska smaker

0
Delningar
MAT

Råbiff av lamm med marockanska smaker

Ännu en jäkla råbiff?! Japp, jag säger som Dogge: Alla tjejer vill ha kött!

I vår facebookgrupp Feeders matprat (ja, du är välkommen!) kom frågan om råbiff och vilka sorters kött man kan använda upp. Och det ledde så klart till att saker hände i mitt kök. För det går ju inte att motstå råbiff av lamm!

Jag har gjort råbiff av lite allt möjligt kött, tom björn. Jag uppskattar verkligen att känna köttsmaken och karaktären hos olika sorters kött så jag vill inte dränka i alltför mycket av kraftigt smakande tillbehör. Här använde jag lammkött och det sticker ut en smula med en något kraftigare mer karaktäristisk smak, så det tål enligt min mening lite tuffare kryddor.

Smaksätt och blanda råbiffen innan den läggs upp. Justera efter egen preferens

Ikväll blev det nordafrikanska smaker eftersom jag tycker det finns många fina lammrätter från den delen av världen. Marockanskt var min tanke, men det är ingen särskild rätt som är förlaga utan jag tog mig friheten att göra ett helt ogenuint hopplock av smaker därifrån bara.

Jag började med harissa, en het chilipasta, och byggde vidare. Saltcitroner har jag alltid hemma, alltså citroner som lagts in hela i salt. En otroligt fin smaksättare! Det är plättlätt att göra egna men det brukar finnas att köpa i orientbutiker ifall du är obefogat rädd att ge dig på att lägga in en burk. Annars går det hjäpligt att ersätta med skalrasp från en citron eller två. Men det är väl inte så mycket mer att prata om så vi går på receptet nu.

Ingredienser

2 portioner

300 g vältrimmat lamm, t ex stek el innanlår
1 liten schalottenlök
1/2 vitlöksklyfta
2 tsk finhackad saltcitron el rasp av 1-2 citroner
1 tsk harissa
3 msk persilja
1 citron

50 g smör
2 msk pinjenötter
1 generös nypa spiskummin
1 generös nypa rökt paprikapulver
1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Finhacka lök, vitlök, saltcitron (alternativt skalrasp) och persilja. Lägg i en bunke tillsammans med en klutt harissa. Det kan vara klokt att ta det varsamt med harissa för den som inte gillar stark hetta. Spara gärna en matsked persilja att strö över vid servering. Mal över peppar och salta om du använt skalrasp och rör sen runt så det blandas. Ifall du använt saltcitron kanske det inte behövs extra salt.
  2. Se till att köttet är ordentligt putsat. Skär i fina tärningar, så fina du har tålamod till, och lägg i bunken. Blanda kött och smaksättare ordentligt och ställ i kylskåp så smakerna får utvecklas en halvtimme. Smaka sen av med salt, peppar, harissa eller vad du nu kan vilja ha i för att justera enligt din preferens.
  3. Hetta upp smör i en liten metallbytta eller pyttekastrull (jag använde ett metallmått som rymmer 2,5 dl) och låt småbubbla i kanske tio minuter på medelvärme. Låt stå några minuter så bottensatsen lägger sig och häll sen över fettet till en annan behållare. Häll bort bottensatsen av mjölkproteiner och vad det nu är, och låt fettet fortsätta på medelvärme.
  4. Lägg upp råbiffen ganska platt på två fat. Pressa över lite citron.
  5. Tillsätt pinjenötter till det heta klarade smöret och låt dem bli gyllene. Tillsätt en generös nypa av vardera mald spiskummin och rökt paprikapulver och låt stå kvar på värmen nån minut. Ta smöret av värmen och finriv i en vitlöksklyfta.
  6. Skeda upp pinjenötterna över råbiffen och även några skedar hett smör. Strö över lite extra persilja och servera sen bums. Ett gott bröd, gärna nordafrikanskt, passar fint till. Den som önskar pressar över mer citron.

Sugen på mer?

Sommarsmak mitt i hösthelvetet