Search
Generic filters
Exact matches only

Sjöborre med salsa verde

0
Delningar
MAT

Sjöborre med salsa verde

Oj, så mycket ork det gått till en massa tjafs senaste tiden! Jag hamnade i en jättemärklig situation, ett stort bråk med en kändis som blev hemskt sur när jag kritiserade hennes beteende, så det blev härj i både tidningar och sociala medier. Kul om man är en kändis som lever för uppmärksamhet. Men rätt värdelöst för en matintresserad Uppsalabo. Ni vet filmen I huvudet på John Malkovich? Så har det känts, Malkovich Malkovich Malkovich Malkovich Malkovich, fast kändisens namn då.

Jag tänker inte redogöra för vem eller några detaljer, och om jag ska ge min uppfattning om personens karaktär efter detta måste jag uttrycka mig på ett sätt jag normalt inte brukar om andra människor. Så jag låter bli.

Ett fynd som piggade upp!

En betydligt roligare sak är sjöborrar. Jag åkte ner på stan igår efter jobbet för att möta upp tolvåringen. Hon hängde på biblioteket efter skolan och vi tänkte pinna runt på stan lite ihop. Orken hos båda tog slut efter en kvart så vi tog oss till Saluhallen. Vi satte oss på kaféet där och kollade mobilen och hon sög i sig en italiensk citronläsk, lugnt och mysigt. Men sen! Efter ungen rehydrerat sig ordentligt gick vi förbi min favvofiskaffär som visade sig ha levande jättefina sjöborrar inne! Jag köpte fyra stycken.

Små marina igelkottar

Sjöborre har en helt underbar nötig smak av hav och en len fin konsistens. Jag har lagat sjöborrar på alla möjliga vis innan och visste inte riktigt vad för nåt nytt jag kunde hitta på, särskilt som orken var begränsad. Jag funderade över ceviche men tycker faktiskt inte det är bästa sättet att servera sjöborre. Både konsistens och smak drunknar lätt, synd på en så ljuvligt finstämd råvara.

Rensade taggbollar. Det orange i skålen är det goda

Och med den tanken tänkt föll det på plats. Jag hittade basen i friterade tortillabröd för tugg och substans, och sen föll sig mexikansk smaksättning som en given fortsättning. Det blev helt fantastiskt gott! Ungarna och jag åt det till förrätt och snudd på slogs om det sista. Det här bara måste alla som hittar färska sjöborrar testa!

Ingredienser

2 portioner

4 färska sjöborrar
3 mindre tortillabröd av vete eller majs. Köpta funkar
Olja att fritera i
1 liten schalottenlök
1 röd chilifrukt, gärna fruktig
Några blad koriander eller culantro
1 lime
Salsa verde, köpt eller hemgjord (t ex grillad salsa verde)

Gör så här

  1. Först och främst ska sjöborrarna förberedas och det görs enkelt genom att klippa upp dem från munsidan och lyfta ur de goda orange segmenten med en sked. Jag beskriver mer noggrant med film i detta inlägg om sjöborrar. Lägg det orange i en skål och ställ i kylen så länge.
  2. Spara ett eller två av sjöborreskalen till servering, beroende på om du gör individuella portioner eller en delad. Rengör sjöborreskalet invändigt bäst det går, bara så att inget gegg sitter kvar. Se till att öppningen är stor nog att det är möjligt att dippa chips i den. Fyll skalet med salsa verde och ställ på ett serveringsfat.
  3. Finhacka chili och koriander eller ännu hellre culantro. Skär löken i jättetunna ringar.
  4. Klipp tortillabröden först på hälften, sen halvorna i tre bitar vardera. Hetta upp olja i fritös eller tjockbottnad kastrull. Fritera några i taget på båda sidor tills de är gyllene och knapriga, under en minut borde det ta. Låt rinna av på hushållspapper för att bli av med överflödig olja.
  5. Lägg upp de ännu ljumma tortillachipsen bredvis sjöborreskalet med salsa och fördela sjöborren över chipsen. Strö över chili, lök och koriander. Pressa över några droppar lime. Servera bums.

Sugen på mer?

Yngre dottern hugger in