Search
Generic filters
Exact matches only

Brännvinssallad

5
Delningar
MAT

Brännvinssallad

brännvinssallad

Tänk dig en gammgubbe i den där byn en bit ut i skogen. Han kanske heter Bengt. Korven skär han med morakniven sin, likaså det rökta hjärtat från älgen i höstas. Till det tar han sig en bit knäckebröd så klart, buckligt och välgräddat, och gärna en liten iskall sup. Och så en stor sked brännvinssallad.

brännvinssallad på macka

Nattmackan

Det här är en enkel och god röra med rejäl smak. Lite som en klassisk svensk potatissallad fast utan utfyllnad och med bett av färsk pepparrot. Saltgurka, kapris, pepparrot, dill, äpple… Servera gärna till en bit knäckebröd och kallskuret, eller som fyllning på en ägghalva. Salladen passar fint till julbordet. En liten hutt hör till. Bengt har en tår i salladen också, för att höja smaken och för känslan. Och för att irritera sonhustrun som tycker han borde låta bli till barnens högtid.

Brännvinssallad

Snabb att röra ihop till julbordet

För mig är julen fest och frosseri, allt det där som kanske inte fyller en tisdag i oktober. Extra allt liksom, av både mat och glädje. Hela stora julbordet med släkten men också den där nattmackan på egen hand när man egentligen borde vara proppmätt men ändå inte kan låta bli att fixa ett fat med ett par tre av de godaste rätterna. Fyra fem. En bit skinka, lite lax, rökt hjärta, ett par knäck… Och så en klick brännvinsröra som skär igenom fettet och lindar sig runt allt protein så det lägger sig mjukt i magen.

Och på tal om god festlig julmat, läs gärna vad vi tycker om den saken i det länkade inlägget.

Brännvinssallad

Ibland är det här allt som behövs

Fler av Bengts julfavoriter

Ingredienser

2 dl finhackad kall kokt potatis
1 dl kapris
1 dl finhackad saltgurka
1 finhackad schalottenlök
1 finhackat äpple, jag använde cox orange
1 msk finriven färsk pepparrot
1 msk brännvin
3 msk hackad dill
2 dl smetana eller creme fraiche
Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Lägg kaprisen i blöt ett tag och låt den sen rinna av. Pressa lite med baksidan av en sked för att få ut överflödig vätska.
  2. Finhacka potatis, saltgurka, schalottenlök och ett litet äpple och blanda det med kaprisen.
  3. Riv pepparrot och hacka dill och blanda i tillsammans med en matsked brännvin.
  4. Rör i en burk smetana. Den som vill ha extra krämig rör så klart i mer.
  5. Smaka av med salt och peppar. Låt stå minst en timme, gärna över natten. Smaka av igen. Ifall salladen är iskall vid servering och har stått ett tag i kylskåpet går det att få den krämigare igen genom att tillsätta nån matsked hett vatten och röra runt.
  6. Servera gärna till en bit knäckebröd och kallskuret, eller som fyllning på en ägghalva. Salladen passar också fint på ett smörgåsbord eller julbord. Mer till julbordet finns i Feeders receptarkiv över julmat.
brännvinssallad ingredienser

I med allt i en skål och rör ihop