Search
Generic filters
Exact matches only

Burmesisk grillad makrill

0
Delningar
MAT

Burmesisk grillad makrill

Ett grillrecept nu? Det är ju höst, då kan man väl inte grilla?

Jodå, det funkar ju alldeles fantastiskt bra att grilla året om! Det blir bara en lite annan upplevelse. Och i alla fall jag har fortfarande mynta och annat i trädgården, och fin fisk finns att få tag på. Plus att vi ju lyckats så bra med att tweaka klimatet att det faktiskt är rena sommaren ute nu. Sommar som den var förr alltså.

Ofta i butiker med mat från andra länder finns en massa spännande fryst fisk. Jag köper sällan det, mest eftersom jag nästan alltid tycker det är viktigare att fisken är färsk och fin än att den är av en speciell sort. Men så fick jag ändå för mig att testa en indisk makrill som jag ofta ser. Det ska sägas på en gång att den var ok men inte jättemycket mer än så. Nästa gång kommer jag laga det här på någon färsk fisk, kanske alldeles vanlig svensk makrill eller dourade/guldsparid, som ofta finns i min fiskbutik.

Men tillagningssättet, att grilla ganska liten fisk hel med en enkel färsk kryddpasta på burmesiskt vis, det kommer jag definitivt använda igen. Det här är verkligen ett jättegott och dessutom enkelt sätt att grilla fisk. Det är inga konstigheter alls, bara gott och ostasiatiskt. För i ärlighetens namn blir väl fisken riktigt burmesisk främst genom att kompletteras med burmesisk myntachutney.

Ingredienser

4 hela indiska makrillar, guldsparid eller annan portionsstor fisk som passar att grilla

Kryddpasta

1 schalottenlök
2 cm färsk gurkmeja eller 1 tsk torkad
2 heta färska chilifrukter
1 näve färsk thaibasilika
1 bit ingefära motsvarande ungefär en msk hackad
1 vitlöksklyfta
1/2 bit citrongräs, den nedre delen, grovhackad
1 msk fisksås
Ev 1 msk neutral matolja

Till servering

Burmesisk myntachutney
Limeklyftor
Ris

Gör så här

  1. Stöt de fasta ingredienserna till kryddpastan i en mortel. Tänk på att gurkmejan gärna färgar av sig, men färgen är inte permanent utan bleknar i solljus. När kryddorna är ordentligt krossade tillsätts fisksåsen och mortlas ihop lite till. Det gör inget om det mortlade är lite trådig och eländigt, kryddpastan kommer ge av sig smak fint ändå. Ifall du använder makrill är fisken fet i sig och inget tillsatt fett behövs. Ifall du använder en magrare fisk, tillsätt nån matsked olja till kryddpastan.
  2. Skär några snitt tvärs över fiskarna. Snitten ska dels förhindra att skinnet drar ihop sig förstör formen på fisken, dels tillåta kryddorna att tränga in i fiskköttet, dels jämna ut tillagningen av fisken en smula.
  3. Kleta in hela fiskarna utvändigt och invändigt med kryddpastan bäst det går. Låt dem ligga i kylskåp i minst en halvtimme, gärna längre.
  4. Använd gärna en fiskklämma när du grillar, det blir enklare. Grilla över glöd så att de får fin färg utvändigt och blir lagade rakt igenom, men var noga med att inte övergrilla. Vänd då och då. Flytta fisken en bit ifrån glöden ifall utsidan riskerar att brännas innan insidan hunnit bli klar. Pensla gärna med överbliven kryddpasta några gånger under grillningen.
  5. Servera fisken med limeklyftor, burmesisk myntachutney och kanske en sallad med dressing av lime och fisksås. Ris är gott till.

En helt annan burmesisk rätt är denna väldigt goda citroncurry.