Search
Generic filters
Exact matches only

Chilensk kycklinggryta

0
Delningar
MAT

Chilensk kycklinggryta

Det har varit en himla trafik till långhalsar på bloggen de senaste dagarna, besöksrekord tom. Oj vilket sug efter lustiga kräftdjur?! Men livet är ju inte bara fun and seafood så nu kommer ett enkelt och väldigt gott recept på en vardagsgryta, perfekt för alldeles vanliga jobb- och skoldagar. För man måste ju äta gott även i vardagslunken! Det är min variant av en vanlig chilensk kycklinggryta, cazuela de pollo chilena, eller om man kanske ska kalla den för en matig soppa. Det är väl man själv som avgör med mängden vätska.

Grönsakerna kan man byta ut som man känner för, men grundtanken är en lite större klump av varje grönsak per portion. När jag byter ut grönsaker brukar jag tänka att det jag byter mot ska ha någorlunda liknande funktion i rätten. Pumpa kan t ex bytas mot sötpotatis eller kålrot, sötaktiga och med likartad struktur och konsistens. Men man får ju justera lite för koktid. På samma vis byter jag ut ärtor mot ärtskidor eller olika varianter av gröna bönor och bondbönor. Matbanan och cassava kan ersätta eller komplettera potatisen osv.

Perfekt att ha i matlådan!

Samma gäller kryddningen och tillbehören, jag byter ut lite ibland för att variera. Ok, då kanske det upphör att vara just en chilensk kycklinggryta… Men bryr sig, bara det är gott! Nån variant av salsa criolla är alltid gott till men även andra varianter av salsa. Liksom avokado, lime och nån sallad.

Majsen jag använde här förresten, vaxmajs, visst är den snygg?! Vansinnigt trevlig i smaken också, eller kanske framför allt konsistensen. De små tuggiga kornen är kul att bita i. Vaxmajs finns ofta i frysdisken i asiatiska butiker. Men vilken majs som helst funkar bra, och det behöver absoult inte vara kolvar. Även om kolvar piggar upp vardagen lite extra.

Ingredienser

6 portioner

6 kycklingben
1 dl matolja
2 gula lökar, finhackade
1 tsk rökt paprikapulver, milt el hett
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk harissa el annan chilipasta
6 fasta potatisar
500 g pumpa
1 stor morot
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
1 dl ris
1,5 – 2 liter kycklingbuljong (tärning går bra)
2 majskolvar (jag använde vaxmajs)
1 dl gröna ärtor
2 salladslökar
Hackad persilja eller koriander

Tillbehör: Lime, salsa criolla

Gör så här

  1. Stek lök lätt gyllene, i med kryddor. Skär pumpa, morot och 2 x paprika i sex delar. Tillsätt grönsakerna till löken och rör runt under stekning fem minuter. Skölj riset, tillsätt det och stek ytterligare nån minut. Stek kyckling för yta och tillsätt även den. Lägg i de hela potatisarna.
  2. Häll sen på buljongen och ev mer vatten vid behov. Vätskan ska stå knappt över grönsakerna och kycklingen. Vill man göra soppa har man i mer vätska, vill man ha den grytigare använder man mindre.
  3. Låt koka på låg värme under lock ca en kvart. Dela majsen i sex bitar och lägg i dem. Låt koka vidare tills grönsaker och potatis är klara, testa med en sticka. Rör ner ärtorna och strimlad salladslök. Smaka av med salt och peppar och justera mängden vätska efter smak. Strö sen över en massa strimlad koriander eller persilja. Servera med limehalvor och gärna salsa criolla. Var och en ska få en bit kyckling och en bit av alla grönsaker.
  4. Grytan blir ännu godare dagen efter så den är perfekt till vardag och matlåda!