Search
Generic filters
Exact matches only

Hälleflundra med hjärtmusselrisotto

0
Delningar
MAT

Hälleflundra med hjärtmusselrisotto

hälleflundra

De hade fått in några mindre hälleflundror på min fiskhandlare (Feskarn i Uppsala) och istället för att filéa firrarna så hade de istället skurit dem på tvären, som kotletter. Det är verkligen en hemskt trevlig grej, snyggt och passande och så slipper man de där tunna fiskbitarna som liksom blir för enkla att översteka. Jag köpte givetvis ett par stycken eftersom jag är inne i en fiskperiod nu (och älskar hälleflundra). Jag plockade också med mig några nävar jättefina hjärtmusslor.

Det här är förhållandevis snabblagad och enkel mat men med ordentlig lyxkänsla och risotton höjer verkligen upp lyxfaktorn. Normalt brukar jag göra risotto på det här sättet och få den ordentligt krämig men idag valde jag att göra en lite ”torrare”. Jag har inte någon ost i risotton.

Nej hörrni, jag är inte så babblig idag men lita på mig, den här maten är sjukt bra. Passar som nyårsmiddag, midsommarmiddag eller en vanlig jävla tisdag när man behöver tröst. Hälleflundra är en otroligt god fisk.

Gimme gimme gimme Riesling 2018

Innan jag kastar mig in i receptet så måste jag bara prata lite om vinet vi drack till. Om ni inte redan följer Philip Wildenstam på Instagram så gör det. Han är för det första supertrevlig och rolig men han är också duktig på vin. Tillsammans med Wine Mechanics så har han satt ihop en vinlåda som säljs på Winefinder. Den är slut nu men den kanske kommer tillbaka. Jag gissar att Phillip kommer sätta ihop fler lådor också och jag gillar verkligen hans smak. Dessutom får man ju nöjet att kringgå monopolet. Bara en sån sak!

Philip instagrammar främst om att lyfta upp tunga saker och sen släppa ner dem igen, men han är hemlig duktig på mat och dryck också. Inget ohälsosamt hälsolarv utan sånt som är gott på riktigt.

Vi drack Gimme gimme gimme Riesling 2018 (vilket jävla namn!) till vår hälleflundra och det var en helt fantastiskt bra match.

Ingredienser

4 portioner

Hälleflundra

600 g hälleflundra
salt och svartpeppar
50 g smör

Hjärtmusslor

500 g hjärtmusslor
2 msk smör
1 schalottenlök, finhackad
1,5 dl vermouth
0,5 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 tsk salt

Hjärtmusselrisotto

25 g smör
250 g risottoris (jag gillar vialone nano)
1 schalottenlök, finhackad
spadet från musselkoket ovan
1 L grönsaksbuljong
25 g smör ytterligare
köttet från musslorna
3 msk hackad färsk dill
salt och skitbra svartpeppar

Övrigt

citronolja (görs genom att du några dagar innan river en massa skal från citron och lägger i rumstemperatur i neutral olja.
kokt sparris

Gör så här

Hjärtmusslorna

 1. Vi börjar i den här änden. Fräs löken i smöret tills löken är glasartad. Tillsätt vermouth, timjan, lagerblad salt och peppar och koka upp.
 2. Lägg ner musslorna och sätt på ett lock. Koka i ungefär 3-4 minuter.
 3. Sila av koket och spara spadet. Peta ut köttet ur musslorna och släng skalen (eller ge dem till en pysselintresserad unge). Spara musselköttet och spadet i kylen.

Hjärtmusselrisotto

 1. Skölj riset ordentligt.
 2. Koka upp grönsaksbuljongen och låt den sedan stå och sjuda i en kastrull.
 3. Hetta upp smöret ordentligt och fräs sedan riset under omrörning. När riskornen liksom separerar ordentligt (du märker skillnaden) så är de klara. Det här är en hemskt viktig del om man vill få risotton bra. Du ska köra rejält hett och du får inte sluta röra.
 4. Sänk temperaturen för kastrullen och tillsätt löken. Fräs tills löken är glasartad.
 5. Höj temperaturen igen, under risottokoket ska man ha varmt. Häll på musselspadet och reducera ner tills det nästan är torrt under konstant omrörning.
 6. Sen ska du börja hälla på buljong lite i taget och aldrig sluta röra. När du hållit på i ungefär 20 minuter så är riset lagom i konsistens. Har de en hård kärna så lyssnade du inte på vad jag sa om att det är viktigt att steka riset hett innan.
 7. Försök koka det ganska så torrt nu och avsluta med att röra ner mer smör. Slutligen drar du ner musslorna och dill. Håll det varmt medan du steker firren.

Hälleflundra

 1. Stek fisken i smöret på medelhög temperatur. Salta och peppra ordentligt.
 2. Fisken är klar när kärntemperaturen är 46-48°C.

Servering

 1. Sleva ut en klick risotto på varje tallrik.
 2. Lägg på sparris och fisken och ringla sedan över citronoljan.