Search
Generic filters
Exact matches only

Glutenfri frityrsmet

6
Delningar
MAT

Glutenfri frityrsmet

glutenfri frityrsmet

Brukar du misslyckas med frityrsmet? Oroa dig inte, här kommer den ultimata smeten, den är dessutom glutenfri. Alltså glutenfri är så klart ingen fördel om man inte har celiaki eller andra problem med det. Har man inga problem med gluten så kan man lika gärna använda vetemjöl. Här blir det i alla fall glutenfritt.

Fritera med frityrsmet

Frityrsmet, eller tempura som det också kallas, kan vara lite trixigt. Det är kladdigt, lossnar från maten och fastnar i frityrkorgen. Här kommer några handfasta tips på hur du lyckas med din friterade mat:

Fritera i teflonpanna

Jag är sedan länge en stor ivrare av fritös, varför jag är det kan du läsa här. När jag friterar med frityrsmet så använder jag däremot en traktörpanna med teflonbeläggning. Det är för övrigt nästan de enda gångerna jag använder den. Frityrsmeten har en jävla förmåga att fastna i frityrkorgen och då är det bättre med en botten där inget fastnar.

Tänk på temperaturen

Upp med temperaturen till 180°C och lägg sedan ner väldigt lite åt gången. Olja har jättedålig värmekapacitivitet, d v s den kyls snabbt ner, i jämförelse med t ex vatten. Lassar du pannan full så är du snabbt nere under 100°C och det tar tid att komma upp igen till hög temperatur.

Fritera hett och snabbt

Det är lätt att man friterar för länge så att det man friterat blir överstekt. Inte bra. Har du grönsaker som du vill ska vara lite tillagade så koka dem först istället till strax under ditt mål. Fisk och räkor ska gå hemskt fort!

Var inte rädd

Folk är rädda för att fritera för hemkunskapsläraren berättade för dem på högstadiet att det börjar brinna jättelätt. Det är inte sant. Jag testade faktiskt det där en gång utomhus. På en portabel spisplata ställde jag en kastrull med några centimeter olja i och sen körde jag på hög temperatur. Efter ett tag bolmade det rök ur kastrullen men det tog aldrig eld. Jag hade så klart kunnat få det att brinna genom att kasta i en tändsticka men så korkad är du väl inte hemma i köket? Okej, klart man ska vara lite varsam men det är på allvar inte farligt. Tänk på alla street food-stånd i Asien där de friterar i wok över öppen låga. Är det lugnt för dem så är det lugn för dig. Var inte en fegis!

Mer friterat på Feeders

Vi gillar att fritera och vi har mängder av recept på sån mat. Kom ihåg att fritering är en av de snabbaste gänvägarna till lycka. Här hittar du våra andra recept på friterat käk.

Ingredienser

2,5 dl Finax glutenfri mjölmix (eller vetemjöl om du vill ha gluten)
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk bakpulver
Krydda (se nedan)
2 dl lageröl

Kryddning

Kryddningen beror lite på vad du vill fritera och här kommer några förslag.

  • Ostasiatiska räkor – chilipulver, vitlökspulver
  • Lökringar – vitlökspulver och paprikapulver
  • Fisk – mortlade fänkålsfrön och/eller torkad dill

Gör så här

  1. Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt.
  2. Tillsätt ölen och vispa ihop ordentligt.
  3. Låt stå och vila i 10-20 minuter (det är viktigt).
  4. Hetta upp neutral olja i en teflonpanna.
  5. Doppa ner det du vill fritera med fingrarna och låt det rinna av lite. Lägg sedan ner det i oljan.
  6. Fritera snabbt på ena sidan, vänd på grejerna och fortsätt. Det ska inte ta mer än 2-3 minuter totalt.
  7. Servera direkt