Search
Generic filters
Exact matches only

Wallenbergare på älg

0
Delningar
MAT

Wallenbergare på älg

wallenbergare

Det är vår och Mia är ute i naturen och provsmakar på tamefan hela floran. Det är väl så det ska vara också men Anders, han vill äta Wallenbergare på älg. I vanlig ordning så har jag snålat med mitt älgkött och insåg för ett par veckor sedan att det måste bli mer älg som tillagas i det Johanssonska köket.

Jag kommer alltid tillbaka till husmanskosten, och då gärna den lite lyxigare som man liksom lägger ner på gränsen till för mycket jobb på. Varje detalj spelar roll och inga genvägar får tas. Å andra sidan tycker jag det är så man ska behandla vårt värdefulla viltkött. Älgkött är en otrolig lyx och jag tror och hoppas att jag aldrig tappar entusiasmen och känslan för det.

Wallenbergare

En vanlig jäkla pannbiff bara kan någon tycka, men det är inte sant. Det här är så mycket mer och även om jag älskar pannbiff så tycker jag att Wallenbergare känns lyxigare. Ibland vill man ha lyx och ibland vill man ha rustikt men den här gången ville jag har lyx.

Jag hittar inte så mycket info på ursprunget till Wallenbergare och nästan allt jag hittar är avskrivningar från Wikipedia. Jag ska ta upp det här i vår eminenta Facebookgrupp Feeders Matprat och förhoppningsvis kan jag hitta mer info. Har du inte gått med än? Gör det, fy fasen vilken matkunskap det finns bland medlemmarna. Mästerbagare, mathistoriker, världens bästa smörmakare och så en stor massa matnördar som älskar att lägga ut texten.

Nu lagar vi mat hörrni. Min Wallenbergare på älg ligger inte långt ifrån de recepten du hittar vi en vanlig googling men jag har dels valt att lyfta älgsmaken med lite diskreta kryddor och sen trasslar jag till potatispurén lite.

Ingredienser

6 portioner

Wallenbergare

500 g älgfärs, helst nymald
3 äggulor
1 tsk salt
1 tsk hel svartpeppar av bästa kvalitet
0,5 tsk torkad timjan
2 enbär, ordentligt mortlade tillsammans med svartpepparn
2 dl grädde
2 dl ströbröd
50 g smör för stekning

Mandelpotatispuré

1 kg mandelpotatis
50 g smör
2 dl grädde
2 dl mjölk
lite riven muskotnöt
salt och svartpeppar

Övrigt

lingon rårörda i gin och socker
snabbt kokta gröna ärtor
brynt smör

Gör så här

Wallenbergare

 1. Se till så att färs, grädde och äggulor är ordentligt kalla. Blanda ihop med en sked tillsammans med timjan och enbär.
 2. Vispa ner grädden (som också ska vara riktigt kall) med elvisp till en fin smet. Ställ in i kylen minst en timma så smeten får sätta sig.
 3. Forma smeten till sex stycken biffar. Den är ganska lös så blöt händerna i vatten först.
 4. Panera biffarna i ströbröd och ställ sen direkt in dem i kylen på en bricka.
 5. Hetta upp smöret på medeltemperatur till det börjar bli lite brynt. Lägg ner biffarna och stek. Vänd ofta och se till att ta tempen på dem i mitten. Sikta på 60°C mitt i biffarna.

Mandelpotatispuré

 1. Skala och koka potatisen, ångkoka den gärna så behåller du mer av smaken.
 2. Pressa potatisen och passera den sen genom en passersil. Det här verkar vara lite väl omständigt men gör du det så kommer du få den där fantastiska halvrinnande purén som är underbar att äta. Inte klistrig utan mest bara icke-newtonsk. (ber om ursäkt för fysik, eller det gör jag inte förresten).
 3. Lägg ner smöret och låt det smälta i potatisen.
 4. Hetta upp grädde och mjölk i en kastrull och blanda ner det försiktigt i potatisen. Ta bara 2/3 typ först. Hur mycket man behöver beror på potatisen. Vispa sedan med balloingvisp tills du har ett luftigt mos och späd med mer grädde/mjölk om du tycker att det behövs. Smaka av med muskot, salt och svartpeppar.

Servering

 1. Servera genom att klicka ut purén och lägga biffen ovanpå.
 2. Lägg på lingon och ärtor och avsluta med att hälla över brynt smör.
 3. Kör med ett riktigt bra vin till maten, det har du förtjänat.