Search
Generic filters
Exact matches only

Varm sallad på humle

1
Delningar
MAT

Varm sallad på humle

Det är säsong för att äta humle, och när det är säsong gör man det mesta av överflödet! Härom dagen lagade jag en risotto med humleskott och öl och idag blev det en varm sallad med grekisk känsla till lunchens fläskkotletter. Den grekiska känslan består i fetaost, vitlök, oregano och citron. Och konstigare än så behöver faktiskt inte en sallad vara.

Sallad förresten, jag upplever rätten som en varm sallad. Andra skulle väl kalla det sidorätt kanske. Tillbehör? Jag gillar den här typen av rätter som är så löjligt enkla att de känns fåniga att blogga. Jag äter massor av sån här mat, ett par tre grönsaksrätter och en huvudrätt, kanske så enkelt som en fisk eller köttbit bara.

En bunt nyplockade humleskott

Nån varm eller kall grönsak med lite ost, yoghurt eller dressing, kanske nötter eller krutonger till, nån smaksättning. Ugnsrostade hela morötter med chili och smulad feta. Rostad majs med feta, oliver, paprika, koriander. Stekt aubergine med vitlök och yoghurt. Pak choi med ostronsås och sesamolja, cikoria med bondbönor, bondbönor med citron och dill, ugnsgratinerad fänkål… Alltså, det finns ju hur mycket som helst!

Säsong för humle

Jag håller mig ofta i säsong, det brukar kännas både enklast och roligast. Den här tiden på året växer ju en massa ätbart ute i naturen, bara att plocka, så kallad foraging. Men alltså, det finns en himla massa att plocka i affären och på torget också så klart. Fast just nu är mitt hjärta fyllt av humle, så då får det även fylla munnen.

Jag hugger in

Jag träffade förresten goda vänner i helgen, två gamla och en ny. (Jadå, vi är vaccinerade etc osv, så ingen behöver skriva bekymrade mejl.) Bland mycket annat som jag kommer behöva skriva av mig om separat så drack vi hantverksmässigt bryggd öl på norsk jäst och två sorters humle av spännande ursprung. Och jag fick bläddra i en enormt intressant bok om just humle, Humle. Det gröna guldet av Else-Marie K. Strese och Clas Tollin. Lästips för den som liksom jag är förtjust i humle, oavsett om det är i öl, som kulturarv i trädgåden eller till mat.

Ingredienser

En rejäl bunt humleskott
Vitlök
Hackad färsk örtkrydda efter smak. Jag använde oregano.
Olivolja till stekning
Fetaost
Salt och peppar

Gör så här

Skär humleskotten i bitar om ca 3 cm. Skiva vitlök tunt. Det behövs inte så mycket vitlök, jag använde en klyfta. Hetta upp olivolja i en panna tills den blir riktigt het. Stek vitlöken i kanske 15 sekunder innan skotten ska i. Vitlöken ska inte hinna ta färg. I med humleskotten och stek dem under omrörning en minut eller två tills de känns tillagade och smakar gott. Strö över den hackade örtkryddan och vänd i och ta sen pannan av plattan. Salta och peppra efter smak. Häll upp salladen på ett värmt fat och riv fetaost över, så mycket du känner för. Servera en halv citron till.

Servera salladen genast som sidorätt, gärna med ett gott bröd till. Det är även väldigt gott att vända ner rostat grovkrossat pitabröd i salladen innan osten rivs över. Kanske några oliver också?

Fler enkla grönsaksrätter i säsong