Search
Generic filters
Exact matches only

Thailändskt friterad fisk

0
Delningar
MAT

Thailändskt friterad fisk

friterad fisk

Jag känner att jag har fiskbrist och gjorde därför friterad fisk på thailändsk sätt förra helgen. Egentligen älskar jag att laga och äta fisk men det är alltid svårare att komma över bra fisk än bra kött om man inte bor på Västkusten. Visst har vi ett par skapliga fiskbutiker i Uppsala men de ligger nere på stan så det blir sällan att jag besöker dem. Kött har jag däremot av hemskt bra kvalitet men i ärlighetens namn är jag lite less på det. Nåja, här kommer i alla fall firre.

Fritera

Många drar sig lite för att fritera. Vi har lärt oss att DET ÄR SATANS LIVSFARLIGT OCH BÖRJAR BRINNA DIREKT men jag måste verkligen opponera mig mot det. Jag gjorde faktiskt ett test en gång på en elektrisk platta utomhus. Jag hällde olja i en kastrull och satte plattan på högsta effekt och iakttog sedan vad som hände. Rök hände men det tog inte eld. Utan gnista/eld krävs det att matolja kommer upp i lite drygt 400°C innan det antänder själv. Det är en bit dit och innan dess har det rökt utav helvete.

Men det sagt så ska man givetvis vara försiktig när man friterar. Att hälla tvåhundragradig olja över skrevet är en superdålig sak, så det bör man undvika i möjligaste mån. Men var inte rädda för det. Ha bara lite koll så är allt lugnt. Se till att ha något (ickesyntetiskt) tyg i närheten att lägga över om det mot all förmodan skulle börja brinna. En trasmatta funkar fint.

Friterad fisk

Nu ska vi göra friterad fisk och nu kommer en lite knepig grej… Ni som följt mig ett tag vet att jag är stor förespråkare av kolstål eller gjutjärn och jag blir nästan löjlig i mitt sågande av nonstick-stekpannor. När man ska laga friterad fisk så är jag av annan uppfattning. Självklart går det att fritera fisk i en kolstålswok eller -stekpanna men det finns en stor risk att den jäveln fastnar i botten. Då går du miste om skinnet och fisken blir väldigt mycket fulare. Fin mat är viktigt! Dessutom är en krispigt friterat fiskskinn alldeles underbart gott.

Ni gör så klart som ni vill men jag använder en eländigt osexig teflonpanna till det här. Jag känner mig dessutom lite smutsig när jag gör det.

Thailändsk mat på Feeders

Jag och Mia älskar asiatisk mat och det syns så klart i vårt bloggarkiv också. En intressant sak vi noterat från statistiken är att thailändskt alltid är mer populärt än det andra från Asien. Det krävs inte så mycket mycket funderande för att förstå varför det är så – ni är många som rest till Thailand och vant er vid den maten. Jag själv har knappt rest p g a att jag inte är så förtjust i det generellt. När det gäller Asien så har jag faktiskt bara varit på Sri Lanka. Jag vet inte riktigt hur det är med Mia men jag tror inte hon varit i Thailand heller.

Som tur är går det att resa via internet och det gör jag mycket. När jag snöar in på ett land så lägger jag massor av tid på att läsa om maten, se filmer osv. Självklart skulle man lära sig mer av att åka på en matresa till Thailand men det känns avlägset, särskilt i dessa tider. Dessutom kan jag nu på svindrygt sätt berätta för alla att jag avstår resor för klimatets skull 😊. Ungefär som när jag påstod att jag jagar vildsvin för klimatets skull.

Nej hörrni, jag hopppas att ni testar det här. Det är hemskt enkel mat att laga.

Här hittar ni många fler recept på thailändskt käk.

Ingredienser

2 portioner

Friterad fisk

500 g hel fisk, fjällad om den har kraftiga fjäll (jag använder havsabborre men det går bra med vilken jäkla fisk som helst)
2 msk rismjöl
salt och svarteppar
olja för fritering

Såsen

2 msk neutral olja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 stor chili av något slag, fint hackad
1 msk finhackad ingefära
1 citrongräs, fint skivat
1 salladslök, fint skivad
1 dl thailändsk plommonsås eller sweet chilisås (eller en kombination)
1 msk fisksås
1 msk socker
salt och svartpeppar
ev vatten efter behov

Gör så här

Såsen

 1. Hetta upp oljan i en kastrull eller wok och fräs vitlök, ingefära och chili på medelhög temperatur. Det här är verkligen en fantastisk doft tycker jag och den återkommer i så himla många kök, från Amerika, via Afrika till nästan hela jävla Asien.
 2. När vitlöken början bli lite brynt så tillsätter du citrongräs och salladslök och fräser lite till.
 3. Häll sedan på plommonsås (eller sweet chili), fisksås och socker och koka upp. Låt sedan puttra försiktigt i 10 minuter. Sen kan du ställa av den och bara värma den igen innan servering. Är den för tjock så tillsätter du lite vatten.
 4. Alldeles innan servering så kan du smaka av med salt och svartpeppar.

Friterad fisk

 1. Fjälla fisken om den har grova fjäll. Behövs t ex inte om du använder röding, öring eller makrill. Kör du med abborre, gös eller någon medelhavsfisk så behöver du i regel göra det.
 2. Skär sneda skåror i fisken med typ 2 cm mellanrum.
 3. Badda in hela fisken i rismjöl blandat med salt och svartpeppar. Ta gärna lite inne i bukhålan också.
 4. Häll olja i en non-stick stekpanna till ungefär 3 cm höjd och hetta upp till 180°C (eller tills den verkar tillräckligt varm, det är inte skitnoga).
 5. Lägg ner fisken och fritera tills sidan som är nedåt är snyggt gyllenbrun. Lyft lite och kolla emellanåt. Det tar inte så hemskt lång tid. Vänd på firren och gör samma sak på andra sidan.

Servering

 1. Lägg fisken på ett fat.
 2. Häll över såsen.
 3. Avsluta med att garnera med lite färsk koriander och chili (jag hade slut på chili).
 4. Avnjut med riktigt kall Singha.