Search
Generic filters
Exact matches only

Vildsvinsjakt är klimatpositiv

0
Delningar
PRAT

Vildsvinsjakt är klimatpositiv

klimatpositiv

Jag har under ett antal månader funderat på vildsvinsjaktens klimatpåverkan och tänkt att den kanske faktiskt är klimatpositiv. Att man alltså genom vildsvinsjakten minskar koldioxidutsläppen. För vissa av er är säkert tanken lockande medan den kanske för andra är lite provocerande. Oavsett vilket läger du tillhör så bör du läsa vidare.

Innan vi tittar på beräkningarna så ska vi så klart förstå att de bygger på ett flertal approximationer. De flesta siffrorna jag använt är från 2014, men då de är baserade på individer (vildsvin) så anser jag ändå att de är fullt applicerbara även för 2019. Jag skulle säga att mina siffror och beräkningar i alla fall ligger inom rätt storleksordning.

Jag kommer jämföra lite med produktionskött här nedan. Det gör jag som räkneexempel och jag vill vara väldigt tydlig med att jag ingalunda är emot bra köttproduktion.

Så är vildsvinsjakten klimatpositiv? Häng med för nu ska det räknas.

Siffror och beräkningar

 • År 2014 räknade man med att det fanns runt 200000 vildsvin i Sverige [1, 2]. Dessa förstörde 42700 ton spannmål [3].
 • Man räknar med att produktion av 1 ton spannmål motsvarar ett utsläpp på ungefär 1 ton koldioxid [4, 5]. Det är lågt räknat och som ni ser i referenserna så ligger ekologiskt spannmål betydligt högre.
 • Ett vildsvin förstör alltså på ett år spannmål vars produktion motsvarar utsläpp på 0,215 ton koldioxid.
 • Medellivslängden hos vildsvin i fångenskap ligger på runt 10 år [2]. Om man inte skulle ha någon avskjutning alls så skulle de kanske ändå inte leva så länge i naturen men vi kan väl hugga till med en siffra på 5 år då. Att de skulle leva minst så länge ojagade i det fria känns rimligt.
 • Med de beräkningarna ser vi att man med ett skjutet vildsvin räddar spannmål motsvarande koldioxidutsläpp på ungefär 1 ton och redan där kan vi dra slutsatsen att vildsvinsjakt är klimatpositiv.
 • Man räknar med att en bil släpper ut runt 3 ton koldioxid per år så en skjuten gris bör alltså kompensera för fyra månaders bilkörning.

Vad jag inte räknat med

Förstörelsen av vall – Grisarna bökar sönder väldigt stora arealer vall också (d v s djurfoder) men jag hittar ingen siffra på det. Min kompis som är markägare där vi jagar förlorar massor av foder per år just på grund av att vildsvinen bökar sönder vallarna.

Baljväxter är inte heller med i beräkningen och med tanke på hur förtjusta vildsvinen är i såna så bör det inte heller vara en liten siffra.

Vidare så står vildsvin bakom ett stort antal viltolyckor. Eftersom jag använt siffrorna för 2014 innan så tänkte jag fortsätta med det. Antalet vildsvinsolyckor det året var 3783 stycken [6] (vi kan även räkna med ett mörkertal här från icke-rapporterade olyckor). Med 200000 djur så kan man räkna ut att ett vildsvin står för ungefär 0,02 viltolyckor per år. En viltolycka har också klimatpåverkan i transport, reparationer och reservdelar. Det är säkerligen inga små siffror.

Jag har inte resonerat i ekonomiska termer överhuvudtaget men som ni förstår så står vildsvinen bakom stora ekonomiska förluster inom lantbruket. LRF räknar med att de kostnaderna ligger på runt en miljard kronor per år [7].

Köttet då?

Människan måste få i sig proteiner och de jagade vildsvinen blir (förhoppningsvis) mat. Det är rättvist att räkna med att vildsvinsköttet ger noll klimatpåverkan.

Ett genomsnittligt skjutet vildsvin väger runt 40 kg. Denna siffra är baserad på min och mina kompisars avskjutning men stämmer nog rätt bra i hela landet. Från ett vildsvin på 40 kg får man ut runt 15 kg rent kött.

Skulle 15 kg vildsvinskött ersättas med 15 kg producerat fläskkött så skulle det motsvara utsläpp på 120 kg koldioxid [8].

Ersätter man motsvarande proteinmängd med soja så landar man på utsläpp på runt en tiondel av fläskköttet, d v s 12 kg [9]. Då har vi inte tänkt på att den stora mängden soja produceras i länder som Brasilien där den i hög grad bidrar till avskogning vilket så klart är kraftigt negativt för klimatet [10].

Min jakt

Jag har skjutit 10 vildsvin än så länge i år. Genom det har jag räddat planeten från koldioxidutsläpp motsvarande framdrivning av en bil i minst tre år (en bil släpper ut i snitt 3 ton koldioxid per år [11]). Jag ber att få påminna att vi alltså fortfarande bara räknar med förstöring av spannmål. Min bilkörning är i alla fall helt kompenserad för.

Jag har dessutom tagit reda på 150 kg kött och därigenom sluppit köpa fläskkött som motsvarar utsläpp på 1,2 ton koldioxid eller 0,120 ton koldioxid från soja. Själv tycker jag dessutom att det är synnerligen etiskt att äta viltkött. Djuren har levt sina liv i det vilda och har dött fort och skonsamt.

Är din hobby klimatpositiv? Själv ska jag gå med lite rakare rygg i fortsättningen för jag gör med min vildsvinsjakt en stor insats för klimatet. Jagar du vildsvin i hög grad så är det faktiskt en rätt stor chans att du lever ett klimatneutralt liv.

Mer om jakt och vildsvin

Mia skrev om sin upplevelse när hon var med mig på vildsvinsjakt

Jag skrev lite om ”jakt för att det är roligt”

Vi har massor av recept på vildsvin på Feeders. Här hittar du dem.

Källor

 1. Viltdata: https://www.viltdata.se/wp-content/uploads/2018/…
 2. Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vildsvin…
 3. Jordbruksverket: http://www.jordbruksverket.se…
 4. Chalmers: https://www.chalmers.se/sv/institutioner/…
 5. Nature: https://www.nature.com/articles/…
 6. viltolycka.se: https://www.viltolycka.se/statistik/viltolyckor…
 7. Svt: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane…
 8. Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/…
 9. eg.uc.pt: https://eg.uc.pt/bitstream/10316…
 10. SLU: https://pub.epsilon.slu.se/8710…
 11. Trafikverket: https://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/…