Search
Generic filters
Exact matches only

Att minska hettan från chili

0
Delningar
PRAT

Att minska hettan från chili

chili

Vi har alla gjort det någon gång – smackat ner åt helvete för mycket chili en maträtt så den knappt går att äta. Du är helt enkelt inte lika jävla tuff som du tror.

Hur sjutton fixar man till det i efterhand?

Chilistyrkan kommer från kapsaicin som är ett kemiskt ämne som grupperas in bland alkaloider (i den gruppen har vi bland annat även koffein, nikotin och heroin). Kapsaicin är en termiskt väldigt stabil molekyl, vilket betyder att vi inte kan koka sönder den så den bryts ner. Grillning över direkt glöd kan dock göra susen men tänk på att en gryta aldrig kommer upp i över 100°C och det räcker inte. Chili på en köttbits yta kan du dock bryta ner.

Som jag ser det finns det två sätt att få ner styrkan på din överjävliga maträtt.

  1. Det mest logiska sättet är att helt enkelt späda ut din chili. Häll i mer av allt annat i din gryta så späds styrkan från chili ut.
  2. Kapsaicin är flyktigt, d v s du kan värma på din gryta så ångar det starka ämnet från chili bort. Det tar dock tid och du måste se till att du har ett öppet kärl när du gör det. Locket av med andra ord. Du kommer så klart förånga vatten också så det kan du behöva fylla på med. Var också beredd på att det tar lång tid. Men vad fan, i princip alla grytor vinner på att kokas länge.