Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad siklöja

0
Delningar
MAT

Grillad siklöja

Löjrom är ju så himla gott! Det kostar väl runt 47 kr/kornet men vad fasen, det är det värt. Man kan t ex laga så här god råbiff eller dipp till pommes med löjrom. Men fisken då, vad blir det av all siklöja efter att rommen skördats?

I Finland har de vett att uppskatta ”mujka” stekt eller tom som fyllning i ett lustigt bröd. Här i Sverige har den inte alls varit lika populär utan tydligen mest använts i foder eller tom slängts. Jättekonstigt! Denna lilla laxfisk är verkligen fin att äta. Igår köpte jag jättefin rensad siklöja för bara 99 kr kilot! Eftersom den är alldeles fantastisk god är det bara tur för mig och Sveriges finländare att ni inte begriper bättre.

Jag lade fisken i saltlag några timmar och grillade den sen med olja och kryddor i ugnen. Det blir så klart ännu godare på en riktig grill men det var så eländes regnigt ute att jag inte inte iddes. Jättegott blev det! Fisken har benen kvar så man äter av en filé i taget från den lilla fisken, köttet ramlar av utan bök. Väldigt enkelt även om det kanske inte låter så.

Ingredienser

2-4 portioner

500 g siklöja, urtagen men ben kvar
1/2 dl salt
1 l vatten
2-3 msk olivolja
2-3 kvistar färsk rosmarin eller en tsk torkad
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar eller chili flakes

Citron till servering

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt och ställ sen kallt. När lagen kallnat, häll den över siklöjan. Låt fisken ligga i saltlagen i ca 6 timmar. Detta steg kan man skippa om man har ont om tålamod och istället salta fisken lätt, även invändigt om man kommer åt, och sen steka direkt.
  2. Torka av fiskarna med hushållspapper.
  3. Häll olivoljan i botten av en ugnsform (eller några mindre) och lägg tunna skivor vitlök i oljan. Lägg på ett par tre hela kvistar färsk rosmarin. Lägg fisken i formen och vänd dem gärna i oljan. Se till att fiskarna inte ligger alldeles invid varandra. Mal över svartpeppar eller strö över chiliflakes.
  4. Grilla högst uppe i ugnen under grillelementet som bränner på för fullt. Eller grilla på utomhusgrill direkt över glöden. Se till att de små fiskarna inte ramlar av gallret bara! Fisken ska helst bli gyllenbrun och alldeles precis genomstekt så det är hög temp som gäller.
  5. Ät fisken direkt från formen, gärna med fingrarna. Se till att den har en massa god olja på, vänd gärna även andra sidan i den kryddiga oljan precis innan du stoppar den i munnen. Bröd och öl blir fint till liksom citron att pressa över fisken.
  6. Eventuella överblivna siklöjor kan gärna läggas i 123-lag med rödlöksringar och ätas dagen efter.