Search
Generic filters
Exact matches only

Förrätt på långhalsar till nyår

0
Delningar
MAT

Förrätt på långhalsar till nyår

Dags att fundera över nyårsmat! Det här är mitt förslag till förrätt på nyår. Eller kanske aptitretare, om man har en längre meny. Receptet nedan ger garanterat ett fantastiskt resultat, väl värdigt tillfället. Men varför ska man göra en förrätt på just långhalsar till nyår, kanske du undrar. Ojojoj, varför inte?!

1. Jättegott! Inte för intet som de brukar kallas världens godaste skaldjur.

2. Lyxigt som fasen.

3. Väldigt enkelt, både att äta och att laga till.

4. Enormt bra pratmat som allt plock, och samtidigt en conversation starter.

5. Vacker mat!

6. Det är kittlande! Vad är det? Hur gör man? Vågar jag..? Mer champagne!

Långhalsar, percebes, barnacles – ljuvligt goda och lockande

Just vid ett riktigt festligt tillfälle väljer jag helst att servera mat så lättillgängligt som möjligt. Den vackraste klänningen vill jag inte få nerslabbad av kräftspad eller rödbetsjuice. Därför väljer jag oftast att servera skaldjur om inte helskalade så åtminstone till hälften så. Hummer som är avklädd och skuren men sen snyggt tillbakalagd i skalet, knäckta klor etc. Så gör jag gärna även med långhalsar till förrätt, serverar dem beredda så att gästerna slipper krångla med skal som skvätter svårkontrollerat när det ska av. Då kan de istället lägga uppmärksamheten på smaken och på samtalet med varandra.

Så hur får man då tag på långhalsar? Det absolut enklaste är att prata med en bra fiskhandlare och be dem ta in. Jag förstår ju att det inte går i alla delar av landet, men även på mindre orter kan det finnas handlare som är beredda att göra det där lilla extra till nyår.

Mer skaldjurslyx till nyår

Ingredienser

Kokta rensade långhalsar med hjälm (Här finns instruktioner för att koka och rensa långhalsar)
Citron, lime eller annan citrus
Finhackad persilja eller koriander
En vitlöksklyfta
Olivolja av bra kvalitet eller härligt varmt smör

Gör så här

  1. Långhalsarna kan serveras nykokta och fortfarande varma, eller vänta i kylskåpet. Ifall tajming, logistik eller total bekymmersfrihet är viktigt, servera långhalsarna kalla. Men även nykokta varma är hur lätta som helst att få till! Även fatet kan gärna värmas innan uppläggning ifall man väljer en varm servering.
  2. Skala en vitlöksklyfta och kapa den mitt itu. Gnugga snittytan mot fatet så att det får en doft av vitlök.
  3. Lägg upp rensade långhalsar med eller utan hjälm kvar på fatet. Strö över finhackad persilja eller koriander, pressa lite av valfri citrus över och häll på en god olivolja eller ljuvligt smält smör. Ät med bröd och ett gott vin till. Servera en halva citron eller lime till så den som önskar kan pressa över mer.

Gott nytt år!

Fler långhalsar