Search
Generic filters
Exact matches only

Hummertacos

4
Delningar
MAT

Hummertacos

hummertacos

Jag kan ibland bli lätt handlingsförlamad av riktigt fina och dyra råvaror. Som tryffel eller en riktigt bra svensk hummer. Ojoj, hur ska jag göra denna rättvisa!? Då kan det vara så jäkla skönt att bara säga stopp, du ska inte få styra min fredag hummerskrälle!

Det är inte alla gånger man tänker sig finaste linneduken, vackraste glasen och levande ljus. Ibland vill man mest bara sjunka ner i soffan. Fast bara för att man är slö och känner för en segkväll behöver man inte acceptera kulinarisk misär. Och jag tycker nog att de där allra vackraste glasen gör sig fint även på soffbordet.

Kontraster är något jag är väldigt förtjust i överlag. När nåt sticker ut, när inte allt pekar åt samma självklara håll. Att hälla upp det dyra vinet den gråaste tisdagen. Den söta lilla tanten med en passion för wrestling, det allra tristaste medelklassparet med ett hemligt rum i garaget. Att äta en färsk hummer framför Trailer Park Boys.

Här är ett enkelt recept för just ett sånt tillfälle, en segkväll och en färsk hummer som kontrasterar. Ett hopplock där det mesta kan köpas färdigt eller bytas ut, tom hummern kan ersättas med räkor. Avokado är gott om det finns nån i mognadsgrad mellan kålrot och rutten. Här är min bra kväll i fokus, respektera råvaror kan jag göra nån annan gång.

Ingredienser

2 portioner

1 rejäl hummer eller 2 små
Tortillabröd
Färsk ananassalsa
eller salsa verde
eller salsa verde med avokado
Nån näve gröna blad
1 avokado
1 rödlök
1 lime
Majonnäs, Hellman´s eller Kewpie är goda
Lite färsk mynta eller koriander

Ja, köpta tortillabröd, salsa och majonnäs går utmärkt.
Ja, du kan utesluta det du inte har eller gillar.

Ananassalsa

4 dl hackad färsk ananas
1 habanero eller annan chili, finhackad
1 lime, skalrasp och juice
Ev en försiktig skvätt rom eller tequila
Salt, socker

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och socker. Låt stå en timme.
  2. Halvera löken längsmed. Skär av ändarna så att strimlorna sen inte sitter ihop. Strimla löken som tunna klyftor längsmed, som sen är lätta att pilla isär till strimlor. Salta och låt stå en kvart.
  3. Plocka köttet från hummern och dra isär i lämpligt stora bitar för att passa i tacos.
  4. Tärna eventuell avokado och skölj blad och örtkrydda.
  5. Fritera dina tortillabröd om du vill. Friterat är godast, särskilt om du valt köpta, men ibland kanske man inte orkar. Forma dem som tacoskal vid friteringen, med en tång för ändamålet eller med gaffel eller nåt. Låt dem rinna av.
  6. Fyll dina tacos med blad och avokado, hummerkött, salsa och lök. Lite majonnäs ringlad över om du vill, koriander eller lite strimlad mynta överst. Lime till att pressa över för den som vill.
  7. Nåt gott att dricka i vackra glas till så klart, där i tv-soffan.