Gurka är en grönsak som verkligen vuxit hos mig sedan jag flippade ur totalt på ostasiatisk mat. Innan har jag mest betraktat den som en knepig utfyllnad i trista svenska grönsallader men nu är den både en fantastisk konsistensgivare och en bärare av en massa andra saker, t ex i en kambodjansk gurksallad.
Jag och Mia pratade nyligen om att vi båda gör diverse olika sorters gurksallader som tillbehör till vår asiatiska mat. Dessvärre har vi liksom skippat att blogga om dem för de känns så triviala. Det ska bli ändring på det. Jag har minst tre till av olika sorter som ska skrivas ner.
Kolla in våra andra recept på kambodjansk mat så hittar du nog något att använda kambodjansk gurksallad till.
Ingredienser
1 gurka, skuren i korta stavar
en nypa salt
en nypa socker
1 tsk risvinäger (gärna kinesisk chinkiangvinäger)
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk ljus soja
1 tsk sesamolja
några droppar hot sauce av valfritt slag, Tabasco funkar utmärkt.
Gör så här
Blanda alla ingredienser och låt stå i ett par timmar i kylskåpet.
Servera till andra kambodjanska rätter.