Search
Generic filters
Exact matches only

Kofta på lamm

2
Delningar
MAT

Kofta på lamm

kofta

Jag har snöat in lite på köttbullar senaste tiden och nu är det dags att skriva om den indiska varianten – Kofta. Det är ju alldeles fantastiskt roligt med såna här matkategorier som finns i hela världen i massor av tappningar. Vi har så klart våra egna svenska kötbullar med gräddsås, potatis, lingon. Det är givetvis himmelskt om det görs rätt. Undrar f ö om jag inte borde plita ner mitt bästa recept på den fronten. Sen finns det fanimej massor av varianter från hela världen. Kul är det!

Nu har jag nyligen köpt en låda lammkött av min kompis Jens och är därför supersugen på att laga lamm. Bor du i Uppsalatrakten så tycker jag också du ska handla av honom nästa gång han slaktar. Jag lovar att meddela när det är dag på Feeders instagram.

Kofta

Nåja, indisk kofta alltså. Liksom i alla indiska recept så blir det galet med olika smaker som slutligen landar i någon typ av kryddig enhet. Jag tycker att man ska köpa de här kryddorna på orientaliska butiker. Istället för att betala 25 spänn för 40 g spiskummin i din vanliga matbutik så kan du få 300 g för 35 riksdaler på en orientalisk butik. Minst lika bra kvalitet. Just en sån där krydda som spiskummin behöver man i regel mycket av i sina recept. Det finns fler såna kryddor och dessutom är det roligare att gynna en lite aktör än de stora drakarna.

Jag ordar inte så mycket mer idag utan ger mig på receptet. Bli inte rädd av ingredienslistan. En indisk maträtt ska ha en ingredienslista som är lång som ett maffigt könsorgan.

Mer indiskt

Indisk mat gör sig bäst om man har flera smårätter. Här hittar du vårt arkiv med indiskt. I synnerhet Mia har bloggat en hel del indiska recept.

Ingredienser

6 portioner (minst)

Köttbullarna

1 kg lammfärs
2 gula lökar, extremt finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk hackad ingefära
2 msk garam masala
0,5 dl ketchup
1 dl finhackad färsk koriander
1,5 tsk salt

Såsen

3 gula lökar, grovt hackade
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 msk hackad ingefära
1 msk mald koriander
1 msk mald spiskummin
1 msk chilipulver
1 msk garam masala
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
0,5 dl neutral olja
2 tomater, urkärnade och tärnade
1 burk konserverade tomater, hela fast söndermosade (knepigt va?)
1 burk kokosmjölk
salt och svartpeppar för avsmakning

Till servering

kokt basmatiris
färsk koriander

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda alla ingredienser till köttbullarna ordentligt. Du ska alltså knåda som en idiot ett par minuter. Ställ sedan in i kylen och börja göra såsen som beskrivs nedan.
  2. Rulla lite större köttbullar av smeten och ställ undan.

Såsen och grytan

  1. Mixa lök, vitlök, ingefära och alla kryddor till en slät kryddpasta.
  2. Hetta upp oljan på medeltemperatur i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter och fräs kryddpastan i oljan i minst fem minuter. Rör om ofta.
  3. Tillsätt tärnade tomater, konserverade tomater och kokosmjölk och låt sedan puttra i minst en timme. Man vinner mycket smakmässigt på att låta det det puttra ett tag.
  4. Lägg ner köttbullarna försiktigt i såsen och låt dem puttra på låg temperatur utan att du rör vid dem i en kvart. Låt sedan småputtra i ytterligare en halvtimma och rör om lite emellanåt.
  5. Servera med kokt basmatiris och strö över lite hackad färsk koriander. Det är så klart skitbra med lite andra indisk smårätter.