Search
Generic filters
Exact matches only

Kai Jeow Moo Sab – Thaiomelett

1
Delningar
MAT

Kai Jeow Moo Sab – Thaiomelett

thaiomelett

Jag tänker faktiskt inte orda så mycket om Kai Jeow Moo Sab. Det är en thailändsk omelett som ofta äts till frukost. Det är också klassisk street food. Den är ohyggligt enkel med få ingredienser och det enda som egentligen finns att orda om är tillagningen. Den skiljer sig en del från de västerländska omeletterna.

Det är fritering som gäller. Efter alla mina år som matbloggare så har jag noterat ett väldigt tydligt fenomen – svensken är livrädd för att fritera. Det är fullständigt meningslöst att vara rädd för det. Visst sjutton kanske det skulle kunna brinna men det krävs i princip att du glömmer oljan i en wok eller gryta och inte ens då är det speciellt lätt att antända den. Jag har testat det utomhus på en portabel kokplatta. Det bolmade upp rök ur kastrullen, men fattade aldrig eld. Kastrullen slog sig och gick sönder men ingen eld. Så fritera för guds skull. Använder du fritös så är risken i det närmaste noll också.

Om man vill larva sig lite extra så går det att läsa lite om riskerna på den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket.

Kai Jeow Moo Sab kan dock inte friteras i fritös utan en wok eller stekpanna ska användas. Det är också bara frågan om typ en centimeter olja i pannan.

Mer thaimat att servera samtidigt som Kai Jeow Moo Sab

Våra thairecept hittar du här.

Ingredienser

4 frukostomeletter

8 ägg
1 dl fläskfärs
2 msk ljus soja
1,5 dl neutral olja
hackad koriander
Sriracha

Gör så här

  1. Blanda ägg, fläskfärs och soja i en skål. Vispa sen så det blir så så fluffigt det bara går.
  2. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna till ungefär 160°C.
  3. Häll ner hälften av smeten i mitten av stekpannan eller woken. Äggsmeten kommer snabbt puffa upp. Lyft lite försiktigt på den och kolla. När den är gyllenbryn så vänder du på den försiktigt. Se upp nu för det kan stänka. Det är bara frågan om sekunder i alla fall på varje sida. Upprepa för fyra omeletter.
  4. Servera direkt och toppas med koriander och sriracha.